Лажни порески инспектори вребају привреднике

Анита Јанковић-Речевић
Лажни порески инспектори вребају привреднике

Бањалука - Пореска управа РС апеловала је на привреднике да буду на опрезу јер су се на терену појавили лажни инспектори који преваром покушавају доћи до новца.

Из Пореске управе јуче је саопштено да се одређена лица на терену лажно представљају као порески инспектори који траже на увид пословну документацију, а све с циљем стицања материјалне користи.

- Недавно смо запримили пријаву пореског обвезника из Бањалуке о лицу које се лажно представљало као порески инспектор. Уз пријаву нам је достављен и снимак. О свему смо упознали Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, али због истраге не можемо износити детаље. Постоје индиције да је сличних случајева било више, али конкретних пријава нема - рекли су Пореској управи РС и позвали све обвезнике да, уколико примијете овакве појаве, то пријаве њима и МУП-у Српске.

На подручју бањалучке регије лажни порески инспектори харали су и прије двије године. Бањалучанин Александар Петровић ухапшен је у марту 2017. јер се лажно представљао као инспектор Пореске управе РС и од власника угоститељских објеката тражио мито. Њега је пријавио власник једног кафића у Трну који је одбио да му да новац. Окружно тужилаштво Бањалука против Петровића је подигло оптужницу због кривичног дјела лажно представљање, а Основни суд га је прогласио кривим.

- Петровићу је изречена новчана казна од 1.000 КМ - рекла је портпаролка Окружног тужилаштва Бањалука Маја Ђаковић-Видовић.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић каже да власници кафића и ресторана углавном знају да инспектори немају надлежност да траже новац и наплаћују казну на лицу мјеста.

- Искрено се надам да нема лаковјерних привредника од којих ти лажни инспектори могу изнудити новац. Савјетујем угоститељима да буду опрезни јер живимо у временима гдје људи на разне начине покушавају доћи до новца - рекао је Татић.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да покушаја превара има и да ће их увијек бити, али да домаћи привредници нису наивни да било коме олако дају новац.

- Знамо да инспектори не иду у надзор да траже новац већ да утврде да ли је пословање према прописима или не. Они који траже новац, небитно је да ли су прави или лажни, треба да буду пријављени - рекао је Братић и додао да се порески инспектори приликом контрола на терену уредно представљају, те да није било проблема у утврђивању њиховог идентитета. 

Легитимација

Из Пореске управе РС савјетују привредницима да приликом контроле од инспектора затраже на увид налог, значку и легитимацију како би били сигурни да се ради о службеницима Пореске управе.

- Инспектори Пореске управе морају имати налог за сваку контролу, било најављену или ненајављену. Такође, дужни су да обвезнику код којег обављају надзор покажу значку и службену легитимацију на којој је видљив број легитимације, име, презиме и фотографија инспектора - рекли су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана