Кузмићи мирно напустили кућу у Чесми

Срна
Кузмићи мирно напустили кућу у Чесми

Бањалука - Радомир Кузмић из бањалучког насеља Чесма, којем је јутрос била заказана деложација, мирно је са породицом напустио кућу која је била предмет вишегодишњег спора са породицом Будиша.

"Одлучио сам да мирно са породицом напустим кућу, након што сам уз помоћ кабинета предсједника Републике Српске купио плац, чиме сам стекао услове да ми Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске изгради кућу", рекао је Кузмић Срни.


Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику за исказану хуманост, јер је његовој породици помогао у куповини плаца ради изградње породичне куће.

Кузмић је рекао да је привремени смјештај за себе и породицу, до изградње породичне куће, пронашао код комшије којем ће плаћати мјесечну кирију.

Деложација Кузмића одгађана је више пута јер нису пристали на алтернативни смјештај.

Радомир Кузмић је приликом једне од деложација пријетио да ће запалити кућу плинском боцом ако судски извршитељи покушају да га избаце из куће.

Он је 1992. године мијењао своју имовину у мјесту Славонски Кобаш, општина Славонски Брод, за имовину Драгомира Будише из бањалучког насеља Чесма, али је породица Будиша 2003. године затражила поништавање уговора о замјени некретнина, што је Основни суд у Бањалуци прихватио.

Кузмић је 23. јануара прошле године упутио апелацију Уставном суду БиХ, којом тражи укидање одлука надлежних судова у Републици Српској у вези са његовим случајем и да његов предмет буде враћен на поновни поступак.

Радомир Кузмић је протестовао пред Основним судом у Бањалуци и 2009. године, те ступио у двадесетодневни штрајк глађу пред Народном скупштином Републике Српске због одлуке бањалучког Окружног суда да потврди пресуду Основног суда којом се поништава уговор о замјени некретнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана