Криминалци не бирају: Шверцују папин новац и барске корњаче

Небојша Томашевић
Криминалци не бирају: Шверцују папин новац и барске корњаче

Бањалука - Шверцери преко границе илегално превозе све и свашта, а у посљедње вријеме кријумчарење дивљих животиња, заштићених врста птица и антиквитета представља један од најуноснијих илегалних послова криминалаца.

Да се преко границе кријумчари све “од игле до локомотиве” показују и запљене бх. Граничара, који су протеклих година одузимали од сребрних полуга и бајонета, старинског новца и оружја до замрзнутих птица, риба, корњача, наркотика и разних таблета, међу којима је највише оних за потенцију. Невјероватне запљене граничара показале су да у шверцерском “послу” границе нема.

Један од најзанимљивијих забиљежених случајева је кријумчарење барских корњача, који је откривен прије пет година на прелазу Унка. Држављанин Хрватске О. Ж. (52) покушао је да у своју земљу илегално превезе 640 поменутих корњача, које је запаковао у четири кутије и спаковао у гепек, не кријући их од полиције. Барска корњача једна је од двије врсте слатководних у Европи и строго је заштићена врста, што кријумчар изгледа није знао или је мислио границу проћи на “блеф”. Цијене ових животиња крећу се од 50 до 100 КМ по комаду, тако да је овај Хрват, да није спријечен, могао да заради најмање 32.000 КМ.

Домишљати кријумчари у неколико наврата покушали су да прокријумчаре разне врсте птица које је требало да заврше на столовима италијанских ресторана као “гастрономска посластица”. Према подацима Граничне полиције БиХ, на прелазу Градишка 2013. године спријечено је кријумчарење 400 заштићених врста птица, које је један Италијан замрзнуте покушао да извезе из БиХ. Седам година раније на прелазу Нови Град спријечен је шверц 430 птица које су пронађене у спремишту за алат камиона, који је превозио дрва за огрев.

Орнитолог Горан Топић каже да у БиХ годишње буде илегално одстријељено између 50.000 и 60.000 птица, које се најчешће кријумчаре изван земље.

- Неке птице завршавају најчешће у Италији као посластица, а друге су због своје љепоте и грациозности цијењен трофеј, па препариране често красе ловачке кафане, ресторане и куће. Цијена птица у иностранству је доста висока и ово представља за кријумчаре уносан посао - казао је Топић.

Сматра да је главни узрок кријумчарења животиња неуређен законодавни систем, слабо спровођење казнене политике, неусклађеност закона са савременим европским трендовима, али и ниска еколошка свијест.

У возилима кријумчара граничари су проналазили и свјежу рибу. Такав случај забиљежен је у децембру 2016. године када су гранични полицајци открили “голф” пун рибе који је у БиХ довезао држављанин Хрватске. Извагано је тачно 200 килограма. Трговина животињама трећа је највреднија илегална трговина на свијету и процјењује се да кријумчари на њима обрну 10 милијарди долара годишње.

Колико је кријумчарење животиња узело маха у БиХ говори и податак да је Агенција за истраге и заштиту (СИПА) покренула истрагу о том нелегалном послу. Истрага се води у сарадњи с правосудним органима Румуније. Подаци граничара говоре да су, осим животиња, у посљедње вријеме антиквитети и старине веома честа роба кријумчара на којој се добро зарађује. Углавном се шверцују антиквитети од историјског значаја који су украдени из музеја широм РС и БиХ. Током децембра 2005. године на граничном прелазу Костајница у аутомобилу су пронађене вриједне археолошке ископине и антиквитети који су украдени из музеја Српске.

У вриједном товару, између осталог, налазиле су се четири кубуре кремењаче, два буздована од гвожђа, буздован од месинга или бронзе, 86 медаља - новчића већином италијанског поријекла са ликом папе, мала сјекира од јеленовог рога, три медаље са мотивима 30 година побједе над фашизмом, медаља рада и медаља са Титовим ликом. Било је ту и старих свијећњака, пепељара од месинга, слика вјерског садржаја, сјекира и врхова копаља из прастарих времена, али и комада старог накита. Само три године касније на граничном прелазу Нови Град на улазу у БиХ, у возилу бх. регистарских ознака пронађено је 38 металних новчића из старијег и 141 метални новчић из новијег доба, 10 разних медаља, осам ордена, метални амблем са двоглавим орлом, те четири металне наруквице. Код кријумчара су пронађене и три старе кинеске металне новчанице, прстен са гравуром лава, два османлијска копља, индијски нож за папир, сабља, камена скулптура у облику лика дјевојке, лик птице у печеној глини и 73 папирне новчанице у разним апоенима. У децембру 2017. године граничари су спријечили шверц 12 сребрних полуга и 19 сребрних старих новчића које је у БиХ шверцовао држављанин Њемачке.

Предсједник Центра против кријумчарења умјетнинама у БиХ (ЦПКУ) Џенан Јусуфовић казао је да је шверц антиквитета криминал “у бијелим рукавицама”, који осиромашује културно благо сваке земље.

- Умјетнине кријумчаре организоване групе и на томе добро зарађују. Шверцује се све од умјетничких слика до старих новчића. Имали смо случај да су кљове мамута и диносауруса пронађене у БиХ шверцоване у Њемачку - казао је Јусуфовић.

Додао је да криминалци често у умјетнинама скривају своје богатство, а не на рачунима. Према његовим ријечима кријумчарење умјетнинама често пролази, јер људи на то не обраћају пажњу и немају свијести о вриједности умјетничких дјела и антиквитета. Истакао је да БиХ још није формирала комисију да попише шта све недостаје од културног блага, шта је покрадено, да би то могло бити тражено и враћено. Према његовим ријечима ЦПКУ је формирао базу у којој се налазе подаци за више од 180 умјетничких дјела за којима се трага. Међу омиљеном, а несвакидашњом робом кријумчара налазе се и разне таблете за потенцију, те уља и ароме за наргиле. Тако су граничари у марту ове године спријечили шверц 700 комада гела “камагре”, коју је из БиХ покушао да извезе држављанин Данске. Четири године раније откривено је 350 таблета “камагре” коју је у БиХ кријумчар покушао да унесе у обичној врећици.

Запљене Граничне полиције БиХ су показале да се преко границе кријумчари све и свашта и да шверцерима није важно шта препродају већ само да добро зараде.

 Интернет

Кријумчарене археолошке ископине неријетко се могу пронаћи у старинарницама, али се често нуде на продају и путем интернета, на којем се могу наћи и огласи за продају животиња. На друштвеној мрежи “Фејсбук” донедавно се у затвореним групама отворено трговало новчићима и другим предметима од историјског значаја. На интернет огласницима у БиХ могу се пронаћи разни огласи за продају старина, али и животиња. На једном њих корисник из Бихаћа објавио је да продаје младунче бенгалског тигра по цијени од 35.000 КМ. Један Добојлија је у августу поставио оглас да продаје краљевског питона за 320 КМ.

Рат

Гранична полиција БиХ у јулу 2017. године открила је кријумчарење веће количине несвакидашњих ножева и муниције и војне опреме. Један Новозеланђанин, опремљен као да је кренуо у рат, а не на пут за Дубаи, покушао је да се укрца у авион на сарајевском аеродрому. Током контроле код њега је пронађено 24 бајонета, реденик за муницију 7,9 милиметара и сандук за ношење резервне цијеви за пушкомитраљез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана