КП Зеница најсуровији затвор на Балкану: Задњи бијег прије 30 година

radiosarajevo.ba
КП Зеница најсуровији затвор на Балкану: Задњи бијег прије 30 година

У пјесмама опјевани Казнено поправни дом Зеница, опасан високим зидом и бодљикавом жицом, најзлогласнији затвор на Балкану, већ пуних 120 година унутар својих оронулих зидина живи попут малога града чувајући мрачне тајне својих станара.

Зенички затвор је кроз своју историју “угостио” убице, разбојнике, ратне злочинце, силоватеље, отмичаре, дилере дроге те криминалце других “специјализација”.

Живот препун насиља и дроге

Најбројнији су били Бошњаци, слиједе Хрвати, Срби, Роми и Албанци. Судбина сваког од преко 200 затвореника прича је за себе. Највише је робијаша осуђених између 5 и 20 година затвора, а има их који ће робијати више од 20 година, пише портал Express.

“Овдје се и умире, што од година, што од болести”, рекао је у разговору за Express прије пар година тадашњи директор зеничког затвора Нихад Спахић.

Затворски полицајци у том строгом режиму и животу препуном насиља, дроге и којечега, робијашима настоје бити чувари, заштитници, учитељи, лијечници, послодавци па чак и пријатељи, раме за плакање. 

Сви до једнога кажу да им баш и није лако.

Посљедњи бијег из затвора преко зида забиљежен је 1996. године, кад су двојица затвореника једноставно уз помоћ љестава одшетала у слободу.

Копања тунела испод затвора није било, али су, кажу, проналазили различите планове припреманих бјегова, што није ни чудно с обзиром на то да је сваком робијашу једина мисао како побјећи. Злостављање међу затвореницама је велики проблем Затвореници унутар зидина имају готово све и једино што им недостаје је - слобода.

Рад није обавезан

Цијело здање с павиљонима, радионицама, кино и спортском двораном, библиотеком, учионицама, ресторанима и вјерским просторијама живи попут малога града. Они који желе могу радити и пристојно зарађивати или се бавити било којим спортом.

Рад није обавезан. Онима доброг понашања два сата мјесечно на располагању је и једна од седам љубавних соба за састанак са законитом супругом. Затвор располаже и са 22 хектара обрадивог земљишта, 17 пластеника, 7000 кока носилица, 3000 пилића, а тове и стоку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана