Козарачка епопеја никада неће утихнути ФОТО

Сњежана Тасић фото: Ацо Чавић
Козарачка епопеја никада неће утихнути ФОТО

Приједор - Народ Козаре се дигао међу првима у Другом свјетском рату и међу првима спријечио било какву могућност да окупатор мирно проведе свој окупациони период.

Ово је истакао предсједник РС Милорад Додик обраћајући се поштоваоцима тековина Народно-ослободилачке борбе, који су данас на Мраковици обиљежили 71. годишњицу од битке на Козари.

- Историја неумитно говори да гдје су Срби били концентрисани да су се тамо дизали и устанци, а највеће епопеје Другог свјетског рата на овим просторима биле су тамо гдје је живио српски народ - рекао је Додик.

Истакао је да Српска не смије да заборави шта се десило на овим просторима у Другом свјетском рату, те да мора одржавати и споменик на Мраковици, као и све друге подигнуте у част жртава антифашистичке борбе.

- Овдје нас треба бити више, јер Козара то заслужује. Присјећамо се оних који су овдје страдали за идеју слободе - рекао је Додик.

Поручио је да институције Републике Српске неће престати да обиљежавају годишњице битке на Козари.

- Упорни ћемо бити у томе да се окупљамо сваке године и да кажемо да је ово дио наше историје - рекао је Додик и нагласио да велики свијет није увијек и поштен. Истакао је да није било поштеног односа према овдашњем доприносу антифашистичкој борби.

- Такав однос и данас се промовише на разним политичким и другим процесима у региону - додао је Додик.

Предсједник СУБНОР-а РС Благоја Гајић рекао је да је Козара појам колективног хероизма и да је ова битка дала 43 народна хероја и више од 43.000 жртава.

- Зато прошлост народа Козаре и бораца НОБ-а морамо чувати и не уступити је забораву - поручио је Гајић.

Члан Предсједништва СУБНОР-а Србије Младен Качавенда рекао је да ова организација у Србији има 100.000 чланова.

- Међу њима је више од 80 одсто бораца у ратовима од 1991. године и настављамо битку за интересе Србије и за цивилизацијске вриједности - рекао је Качавенда.

Обиљежавању 71 године од битке на Козари, у организацији Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствовали су министри Српске, представници поткозарских општина и градова, Борачке организације и Организације породица погинулих бораца РС. Испред спомен-крста служен је парастос, а бројне делегације положиле су вијенце на централно спомен-обиљежје, гдје се налази 9.921 име. По завршетку културно-умјетничког програма, услиједио је народни збор.

Борба трајала 27 дана

Битка на Козари је почела 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу Козаре, 15 километара источно од села Међувође.

Битка на Козари, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора, јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем. Историчари су прикупили податке о 33.398 побијених бораца цивила, док судбина многих ни до данас није позната.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана