Корона смањила одласке на боловања

Анита Јанковић Речевић
Корона смањила одласке на боловања

БАЊАЛУКА - Вирус корона спријечио је многе да у протекла четири мјесеца одлазе на посао због заразе или изолације, али број радника на боловању у јеку епидемије био је знатно мањи у односу на исти период лани.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, од појаве вируса корона у Српској до почетка јула највише радника на боловању било је током марта и то 18.398, што је за 1.042 више него истог мјесеца прошле године.

Након марта услиједио је значајан пад одлазака на боловање па тако током априла и маја због повреда и болести на послу у просјеку је одсуствовало 11.300 радника, док је тај број у истим мјесецима лани достизао 15.000. На боловању у јуну ове године било је 12.775 радника, што је за 3.178 мање него истог мјесеца лани. 

- Разлози за одсуства с посла се у овој години нису битније мијењали у односу на ранији период и осигураници су већином користили боловања због повреда, болести мишићно-коштаног система и других - рекли су у Фонду.

Додају да не располажу прецизним подацима о томе колико је радника било на боловању због заразе вирусом корона.

- Према извјештајима комисија за оцјену боловања, у априлу је 19 радника упућено на боловање ради изолације, у мају 33, јуну 40, док у марту није било тих случајева. Ови подаци се односе на боловања дужа од 30 дана и сигурно је укупан број осигураника који су били на боловању због изолације далеко већи, али с обзиром на то да изолација обично траје 21 дан, та боловања не улазе у она изнад 30 дана и о њима немамо прецизне податке - рекли су у Фонду.

Додају да право на боловање имају сви радници којима је издато рјешење за изолацију од стране Републичке управе за инспекцијске послове. У Фонду појашњавају да, уколико осигураник оболи од вируса корона или му буде одређена мјера изолације, потребно је да се јави свом породичном доктору како би му за одсуство са посла и остваривање права на накнаду плате био издат извјештај о трајању привремене неспособности за рад.

- Накнаде за плате које обезбјеђује послодавац током боловања до 30 дана исплаћују се у висини од 70 до 90 одсто, а висина накнаде коју обезбјеђује фонд је 90 одсто у случајевима када је боловање дуже од мјесец узроковано изолованошћу као клицоноше - рекли су у Фонду здравства и додали да је у прошлој години трошак фонда за боловања износио 16,3 милиона КМ, а у овој години за шест мјесеци тај трошак је око 5,6 милиона КМ.

Одсуство запослених са посла због болести велике проблеме задаје пословној заједници, а директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић истиче да је најгора ситуација у љетним мјесецима јер тада дође до наглог раста броја радника која одлазе на боловање.

- Јул је годинама карактеристичан по великом броју одсуства с посла јер тада крећу сезонски послови у пољу.  Дужи низ година указујемо на овај проблем, али, нажалост, нема адекватног одговора здравственог сектора. Ове године је појава “ковида 19” додатно усложнила проблем па сада запослени због самоизолације или позитивног налаза одсуствују са посла од 15 до 45 дана, што озбиљно угрожава одвијање привредне активности - рекао је Аћић.

С друге стране, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић тврди да многи радници болесни одлазе на посао јер боловање значи мању плату до 30 одсто.

- Многи запослени имају озбиљних здравствених проблема, али не иду на боловање јер са смањеном  платом не могу преживјети - истиче Мишићева.

Она сматра да је на краћу листу радника на боловању током епидемије утицала смањена привредна активност.

- У априлу и мају значајан број привредних субјеката није радио, а поједини су радили са 50 или 70 одсто капацитета, што значи да су радници били код куће, нису ишли на посао па и ако су били болесни, лијечили су се, али нису отварали боловање. То је један од разлога који је могао утицати на мање бројке. Могуће да је још нешто довело до тог смањења, али оно што са сигурношћу могу рећи је да наше становништво сигурно није било здравије ни у априлу ни у мају у односу на прошлу годину - рекла је Мишићева. 

Контроле

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да је ове године 41 послодавац затражио провјеру оправданости боловања за своје раднике.

- Ријеч је о 47 радника, а само у једном случају су уочене неправилности јер породични љекар није утврдио боловање у складу са правилником којим је регулисана ова област - наводе у фонду.

 

* Број радника на боловању до 30 дана 

                         март             април            мај               јун

2019.             12.320          10.501         10.222         10.498

2020.             13.354           6.213           6.104           9.034

* Број радника на боловању дужем од мјесец

                         март            април             мај                јун

2019.              5.034           4.786              4.689            5.455

2020.              5.044           5.191              5.175            3.741

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана