Корона избацила коло са свадбе

Милијана Латиновић
Корона избацила коло са свадбе

БАЊАЛУКА - Стабилизација епидемиолошке ситуације у Републици Српској омогућила је организацију свадбених весеља под посебним условима па су тако плес и грљење дозвољени само међу члановима истог домаћинства због чега ће, по свему судећи, традиционално коло изостати.

Према препорукама Института за јавно здравство РС, које су објављене јуче, свадбена весеља требало би организовати на отвореном кад год је то могуће, а број званица ограничити на најмањи могући број.

Епидемиолози савјетују да столови у салонима буду на удаљености од два метра, а да за једним столом сједе четири особе. У изузетним ситуацијама за два спојена стола може сједити шест особа.

Институт је навео и да удаљеност између бине за музичаре и столова мора бити бар четири метра. Осим тога нема ни свирке цијели дан и ноћ, јер је препоручено да музика уживо може бити организована у току радног времена у трајању од максимално пет часова.

- Јачина звука музике коју изводе треба да буде толика да омогућава нормалан говор међу особама које сједе за једним столом, без потребе да се примичу једни другима. Јачина звука бенда је просјечне вриједности 95 децибела, максимална вриједност у "пику" 125 децибела, а одговорно лице бенда периодично мјери и коригује јачину звука - навели су у Институту.

Иако су срећни што након вишемјесечне паузе коначно могу да засвирају и запјевају, музичари тврде да је технички веома тешко све организовати.

- И за свадбу од 100 гостију потребан је огроман простор и веће озвучење да би све то било испоштовано. Осим тога ни свадба није свадба ако су музичари одвојени и ако нема те спонтане реакције с гостима. Можда не би било лоше да буде убрзана вакцинација музичара па да смо сви безбједни - рекао је члан бањалучког "Хепи бенда" Петар Шолак.

Повратку свадбених весеља радују се и власници свадбених салона, али истичу да под оваквим мјерама ни свадбе неће бити као некада, нити њихови пазари.

- Младенци зову, заказују термине, али то није ни упола као претпрошле године, када нам је сваки викенд био резервисан. Код нас је мања сала и генерално су забаве и раније биле за око 120 званица. Мјере ћемо свакако поштовати, али како ће то све изгледати, видјећемо - рекла је за "Глас Српске" сувласница свадбеног салона "Марко Поло" из Дервенте Јелена Новић.

Њено мишљење дијеле и у свадбеном салону "Кнежевић" у Приједору, наводећи да је сезона свадби већ сада у доброј мјери пропала.

- Свадбу заказују мјесецима раније, да би нашли простор, музичаре, све што је потребно. Остају јул и август да видимо шта и како ће бити. Вјерујем да ће многи ипак сачекати срећнија времена, кад не могу како треба, неће никако - рекли су у овом свадбеном салону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана