Корнишони се ове сезоне исплатили

Анита Јанковић-Речевић
Корнишони се ове сезоне исплатили

Бањалука - Произвођачи и извозници корнишона ове године задовољно трљају руке јер је сезона добра, а зарада одлична, за разлику од лани када је стотине тона овог поврћа завршило у смећу.

Откупљивачи су одлучили да смање сјетвене површине и тиме избјегну прошлогодишњи сценарио када је због великог броја произвођача дошло да презасићености европског тржишта, што им је проузроковало огромне губитке.

Извршни директор фирми "Агрона" из Живиница и зворничког "Воћар промета" Фахрудин Делибајрић каже да су умјесто 150 хектара, на колико су лани уговорили производњу корнишона, засијали 50, па све овосезонске количине које стижу са њива успијевају извести.

- Сарађујемо са 900 коопераната и очекујемо да ћемо убрати око 3.000 тона корнишона. Прву класу плаћамо 1,20 КМ, а другу 0,60 и све протиче без проблема - каже он.

Делибајрић истиче да ће највећи дио рода бити пласиран на тржиште Хрватске, Словеније и Њемачке, те ће тако донекле намирити прошлогодишње губитке.

- Главобоље нам задаје само ова екстремна суша која би могла умањити род, јер иако имамо системе за наводњавање, поједини произвођачи се муче са недостатком воде - рекао је Делибајрић. 

Управник њемачке фирме "Кине" у БиХ Бошко Чопрка, која у РС има преко 300 коопераната за производњу корнишона, истиче да ове године неће бити вишка краставаца.

- Ни лани нисмо имали проблема јер су наша предузећа у Њемачкој све прерадила, а тако ће бити и ове године. Откуп је почео прије 40 дана и до сада смо преузели преко 600 тона, а до краја сезоне очекујемо да откупимо 1.500 тона краставаца - рекао је Чопрка.

Он је додао да је основна цијена по којој откупљују род 1,20, али да дају разне бонусе па произвођачи зараде и до 1,40 КМ по килограму.

- Веома смо задовољни квалитетом јер захваљујући нашој технологији сви кооперанти имају системе за наводњавање па суша не утиче на производњу - навео је Чопрка.

Гордана Благојевић из села Међеђа код Козарске Дубице узгојем корнишона бави се већ три године, а досадашњим искуством врло је задовољна.

- Ове године смо засадили пола дунума. Приноси су добри и очекујемо да у сезони уберемо између седам и десет тона краставаца - прича Благојевићева, додајући да су до сада продали већ око три и по тоне.

- Очекујемо да продамо сав род, јер је фирма с којом радимо врло фер и коректна. Уредно откупљују, а и плаћају. Лани смо зарадили 7.000 КМ, а ове године би требало да зарадимо и до 5.000 марака јер су повећани приноси. То је солидна допуна кућном буџету - рекла је Благојевићева.

Производња

Велики број пољопривредника из РС се посљедњих година окренуо производњи корнишона јер имају обезбијеђено тржиште, што произвођачима осигурава пристојну зараду.

Највећи дио њих бави се планском производњом, односно раде на "сигурно" захваљујући унапријед потписаним уговорима са неком од фирми за откуп. Произвођачи треба само да припреме земљиште за садњу, а фирме им обезбјеђују све остало, од садног материјала до система за наводњавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана