Кључ нових соба за најбоље студенте

Драгана Келеч
Кључ нових соба за најбоље студенте

Бањалука - Студенте ће у новој академској години дочекати отворена врата четвртог павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, а њихово руководство затражиће да нове собе добију они који су остварили најбољи успјех током школовања.

Директор Студентског центра "Никола Тесла" Зоран Бабић каже да је о томе већ неформално разговарао и са ректором Универзитета у Бањалуци Станком Станићем и да припрема званичан приједлог, који ће упутити руководству Универзитета.

- Идеја је да са свих 16 факултета бањалучког Универзитета првенство приликом смјештаја у новоизграђеном четвртом павиљону добију најбољи студенти. Наравно, преостали дио слободних мјеста био би намијењен за остале студенте - истакао је Бабић.

Према његовим ријечима, цијена смјештаја у четвртом павиљону биће десет марака мјесечно.

- Не би било лоше када би се најбољим студентима омогућило бесплатно становање. Не видим разлог зашто факултети не би платили дио трошкова за студенте који имају најбољи успјех и тиме да их подстакну да буду још бољи - истакао је Бабић.

Приједлог руководства бањалучког студењака подржаће и представници студената. Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић каже да је сасвим оправдано да најбољи студенти добију нове собе.

- Таква пракса је у земљама у региону и не видим разлог зашто наши најбољи студенти не би добили предност приликом конкурисања за студентски смјештај - истакао је Обрадовић.

Конкурс за смјештај у бањалучком Студентском центру "Никола Тесла" требало би да буде расписан у августу.

Када новоизграђени четврти павиљон буде пуштен у употребу, студенти у Бањалуци имаће на располагању око 1.750 кревета.

Продаја кревета

Зоран Бабић каже да се и даље у студентским домовима боре са илегалном продајом кревета.

- Лани смо имали 280 таквих случајева. Међутим, веома је тешко зауставити препродају и адекватно казнити њене учеснике. У те радње често су умијешани студенти који су суочени са лошом финансијском ситуацијом и када је у питању продаја и куповина кревета - казао је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана