Клијентима осигуравајућих кућа у РС легло 23,41 милиона КМ

Милијана Латиновић
Клијентима осигуравајућих кућа у РС легло 23,41 милиона КМ

Бањалука - Осигуравајућа друштва из Републике Српске исплатила су у прва четири мјесеца ове године 23,41 милиона марака на име накнаде штете клијентима, што је у односу на исти период лани мање за око 4,9 одсто.

Према подацима Агенције за осигурања РС, друштва за осигурања са сједиштем у Српској су у прва четири мјесеца ове године исплатила укупно 9.789 одштетних захтјева.

Наводе да је у области неживотних осигурања исплаћен 21,20 милиона КМ, док је у животним исплаћено 2,21 милион марака одштете.

- Највише одштетних захтјева исплаћено је у осигурању од одговорности за моторна возила и то 4.778 захтјева у износу од 13,70 милиона КМ, што је у складу са учешћем ове врсте осигурања у обрачунатој премији - навели су у агенцији.

Укупна премија осигуравајућих друштава у прва четири мјесеца ове године износила је 72,53 милиона марака, и већа је за око 4,3 одсто у односу на исти период прошле године.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже за “Глас Српске” да нижи проценат исплате одштетних захтјева у прва четири мјесеца ове у односу на прошлу годину не значи ништа статистички, јер то варира из квартала у квартал.

- На домаћем тржишту и даље доминирају обавезна осигурања, првенствено осигурање од ауто-одговорности, те стога не чуди што је и највише одштетних захтјева исплаћено управо у том сегменту - рекао је Дурмић.

Коментаришући укупан износ премије осигуравајућих друштава у претходном периоду, Дурмић је казао да је тренд раста тржишта осигурања у претходном периоду био око десет одсто.

- У октобру прошле године смањена је тарифа у осигурању од ауто-одговорности за десет одсто, па је премија у тој врсти осигурања мања у односу на друге, док су животна и осигурања имовине биљежила већи тренд раста - појаснио је Дурмић и додао да очекује да ће премија осигурања имати тренд раста до краја године.

Дурмић истиче да је раст тржишта осигурања скроман у односу на капацитете којима Република Српска располаже.

Привреда

Миломир Дурмић истиче да је у Српској веома мали број привредника који осигуравају имовину предузећа.

- Много је предузећа која нису осигурана што је у пријератном периоду било незамисливо. Настојимо да се изборимо с тим како би се колико толико приближили земљама западне Европе или бар окружењу - рекао је Дурмић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана