Казне за избјегавање вакцинације само на папиру

Данијела Стоканић
Казне за избјегавање вакцинације само на папиру

Бањалука - Иако у РС већ одавно постоје казне за родитеље или старатеље који упорно избјегавају да вакцинишу дјецу, до сада нико од њих није кажњен.

У Закону о заштити становништва од заразних болести у РС стоји да ће родитељи или старатељи који одбију вакцинацију своје дјеце платити казну од 1.000 до 5.000 КМ. Такође, овај закон се односи и на здравствене установе које не пријаве то, а казне су од 20.000 до 100.000 марака.

Овом негативном тренду највише су допринијеле друштвене мреже, на којима се проширила прича да вакцине нису квалитетне и да постоји могућност да дјеца оболе послије вакцинисања. У Републичкој управи за инспекцијске послове истичу да су у неколико наврата у протеклом периоду са њима контактирали из домова здравља због одбијања систематске имунизације дјеце од стране родитеља.

- Ријеч је о појединачним случајевима. Међутим, здравствена инспекција није изрицала новчану казну тим родитељима, јер им то није намјера. Циљ инспекције је да се превентивним и корективним мјерама утиче на родитеље да поштују закон - рекла је портпарол Душанка Макивић.

Нагласила је да су у овим случајевима само истицали јавна обавјештења у здравственим установама, којима су указивали на обавезу родитеља да дјецу на вријеме вакцинишу, а све с циљем заштите становништва од заразних болести.

- Вакцинални статус лица које подлијеже систематској имунизацији провјерава се најмање два пута годишње, тако што се обавља ревизија картотеке. Особа за коју се утврди да нема уредан вакцинални статус позива се на вакцинацију - објаснила је Макивићева.

Додала је да ако родитељ и након тога одбије вакцинацију, здравствена установа о томе треба да обавијести инспекцију.

- Позивамо родитеље да поштују ову законску обавезу, јер је законом прописана и новчана казна уколико дјетету не обезбиједе спровођење обавезне имунизације против заразних болести - казала је Макивићева.

Према ријечима епидемиолога у Институту за јавно здравство РС Јеле Аћимовић, у Српској је обавезна вакцинација дјеце и омладине против десет заразних болести, од чега је њих седам у првој години живота.

- Проценат дјеце која су вакцинисана у РС за поједине вакцине је у паду у посљедњих неколико година. За већину вакцина је неопходно да 95 одсто дјеце буде вакцинисано, да би се постигао колективни имунитет, који спречава ширење те заразне болести - рекла је Аћимовићева.

Према информацијама којима институт располаже, додала је Аћимовићева, изузетно је ријетка ситуација да родитељи у потпуности одбијају вакцинацију свог дјетета.

- Чешће су у дилеми или не желе да вакцинишу дијете одређеном врстом вакцине. У таквим ситуацијама је кључно да здравствени радник родитеља информише о разлозима због којих је вакцинација неопходна - истакла је она.

У бањалучком Дому здравља истичу да родитељи и старатељи понекад одбију да вакцинишу дјецу појединим вакцинама, вођени неутемељеним сазнањима о њиховој штетности.

- За сада су то само појединачни, ријетки случајеви. Код нас се ревизија картотека свих обавезника имунизације обавља два пута годишње и позивамо телефоном све који нису вакцинисани. Већи број се одазове, а они који се не одазову углавном наводе тренутну болест дјетета, као разлог одбијања - рекли су у овом дому здравља и додали да о овоме редовно извјештавају Институт за јавно здравство РС и Градску управу Бањалука.

Родитељи

Мишљења родитеља су подијељена, док једни избјегавају да вакцинишу своје малишане, други сматрају да то и те како треба урадити.

Бањалучанка Милана Ј. каже да још није вакцинисала дијете нити планира то да учини, јер се плаши за његово здравље.

- Добила сам неколико опомена, али то није утицало на моју одлуку. Могу ми послати и казну, платићу је, али дијете нећу одвести на вакцину, јер многи тврде да су ове наше вакцине под знаком питања - каже Милана.

С друге стране, мајка Сања П., чија су дјеца примила вакцину, каже да малишани нису имали никаквих проблема, те да више вјерују љекарима него гласинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана