Једемо крушке из Чилеа, а домаће труну у гајбама

Драгана Орловић
Једемо крушке из Чилеа, а домаће труну у гајбама

Бањалука - Прекомјеран увоз све више гуши домаћу производњу, а за само 11 мјесеци ове године увоз воћа и поврћа на тржиште БиХ је скочио за 17 милиона марака у односу на исти период прошле године.

Евиденције Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је у овој години увезено више од 237 милиона килограма воћа и поврћа. Сви ти килограми плаћени су 198,8 милиона марака.

Мрква и бијела репа из Србије, кромпир из Хрватске, парадајз из Турске, те црвени лук из Холандије само су неке од повртарских култура које су превалиле стотине километара и стигле на тањире многих домаћинстава у Републици Српској и ФБиХ.

Иста ситуација је и када је у питању увоз воћа. Куповали смо јабуке и крушке из Чилеа и Белгије, а грожђе из Италије, иако те производе узгајају домаћи воћари. Купујемо увозно, а домаће труне у гајбама.

- Прошле године за 11 мјесеци увезено је 227,5 милиона килограма воћа и поврћа, чија је вриједност била 181,4 милиона марака - подаци су УИО БиХ.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је прекомјеран увоз кључ проблема и један од главних узрока због којих већ годинама пропада домаћа пољопривреда.

- Рачунали смо да ће нам са Споразумом о стабилизацији и придруживању бити отворено европско тржиште од 500 милиона марака. Међутим, дешава се обрнуто. Узели су нам и ово наше тржиште од 3,5 милиона марака - објашњава Маринковић.

Додаје да је неопходно уредити наше спољнотрговинско пословање, у којем одавно влада несклад и нерад институција на нивоу БиХ.

- Ништа већ годинама није учињено на бољој заштити домаће производње - истиче Маринковић.

Према његовим ријечима, због прекомјерног и неконтролисаног увоза многи домаћи производи лоше су пласирани.

- Никако се не можемо отети утиску да на наше тањире без проблема стиже најнеквалитетније воће и поврће из увоза. Што нигдје не може у свијету, код нас је у продаји. Са тим  ћемо се суочавати и даље, све док не буде јаке политичке воље која ће заштитити домаћу производњу - истакао је Маринковић.

Слично мисли и предсједник Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновић. Каже да су домаћи маркети, продавнице и пијаце препуни стране робе, док домаћа и квалитетнија пропада.

- Ти производи из увоза имају много ниже цијене и доста лошији квалитет од домаћих намирница - истиче Дојчиновић.

Наглашава да надлежни у БиХ морају нешто предузети како би заштитили домаће тржиште.

- Воћари, али и повртари ове године су имали веома мало своје робе, али ни то нису могли добро пласирати јер су незаштићени - истакао је Дојчиновић.

Извоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, ове године извезено је 47,8 милиона килограма воћа и поврћа, чија је вриједност била 69,9 милиона КМ.

У истом периоду лани извезено је 42,5 милиона килограма, у вриједности од 55 милиона марака.

 Вриједност и количина увезеног воћа и поврћа

- Период од 1. јануара до 30. новембра 2016.

Количина 237.048.015 кг

Вриједност 198.812.119 КМ

- Период од 1. јануара до 30. новембра 2015.

Количина 227.594.674 кг

Вриједност 181.422.472 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана