Јасеновац био логор смрти, а не радни

Ведрана Кулага
Јасеновац био логор смрти, а не радни

Бањалука, Београд - Јасеновац је био и остаће записан у историји као логор смрти, највеће стратиште на овим просторима. Нико не може да избрише страшне бројке и језиве злочине који су тамо почињени за вријеме Независне државе Хрватске (НДХ).

То је одговор стручњака и историчара на покушај који долази од новорегистрованог Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац око кога су окупљени хрватски историчари, академици, професори и новинари који пропагирају идеју да је тај логор био радни логор за све оне противнике тадашње НДХ-а и да су бројке страдалих преувеличане.

Друштво је основао у јуну 2014, а крајем априла ове године Градска управа Загреб донијела је рјешење о његовом упису у регистар хрватских удружења, уз образложење да ће независна истраживања догађаја из прошлости допринијети развоју научних истраживања.

Српски академик Динко Давидов каже да никада нико неће моћи да рехабилитује Јасеновац и промијени мишљење о том логору и данима страшних страдања.

- Истина о том логору није само српска, већ европска. Њихов покушај је опак, али га није могуће извести јер је истина позната. Европа веома добро зна шта значи ред тих логора у Њемачкој, Пољској и Хрватској и то је одавно речено - рекао је Давидов који је аутор књиге "Тотални геноцид - Независна држава Хрватска 1941-1945" која свједочи о убијеним људима и уништеним храмова. 

Директор Јавне установе Спомен-подручја "Доња Градина" Милорад Буква сматра да је на сцени институционализовање ревизионизма.

- Ради се на исти начин као што је НХД озаконила злочин. Кроз државне институције они су увели и направили злочин, а сад кроз увођење друштава, иза чега опет стоји држава, покушавају да злочин негирају - рекао је Буква, оцијенивши да се ништа битно није промијенило у њиховим политикама.

Нагласио да је цијела прича тог друштва толико провидна и понижавајућа за жртве које су страдале у Јасеновцу.

- Зар је више од 20.000 страдале дјеце било противник НДХ? - упитао је Буква.

Свој став о регистрацији друштва јасно је рекао предсједник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић. У писму које је упутио хрватском министру управе Арсену Бауку затражио је да поништи рјешење града Загреба о упису у регистар удружења тог Друштва, јер оно ревитализује злочиначки карактер Независне државе Хрватске.

- То рјешење ни по чему се не разликује од хипотетичког рјешења које би издало Министарство управе у данашњој Њемачкој друштву чији оснивачи јавно поричу жртве Дахауа или Аушвица, а друштво оснивају с намјером доказивања да холокауста није било - наводи се у писму.

Хрватски антифашисти су указали на то да о људима који стоје иза тог друштва довољно говоре њихови радови и изјаве. Тако је предсједник Друштва Стјепан Разум оцијенио да је "за дом спремни, међу хришћанским и патриотским поздравима један од љепших", да је "мит о Јасеновцу комунистичка оптужба цијелог хрватског народа и да морају доказати да масовних злочина није било".

Крајем априла ове године је обиљежено 70 година. Од пробоја јасеновачких логораша злочина и то служењем парастоса и поменом свим жртвама концентрационог логора.

Јасеновачке жртве

* 500.000 Срба

* 40.000 Рома

* 33.000 Јевреја

* 120.000 антифашиста и припадника других народа

* 20.000 страдале дјеце

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана