Јагма за дрвима, пелет најјефтинији

Милијана Латиновић
Јагма за дрвима, пелет најјефтинији

Бањалука - Становници Републике Српске на измаку љета ужурбано припремају огрев за предстојећу зиму, а највећа јагма влада за дрвима иако на стовариштима тврде да је пелет најисплативији енергент.

Набавка огрева сваке године је један од највећих удара на кућни буџет, а рачуница показује да ће становници Српске који одлуче да се грију на дрва, пелет или угаљ, уштедјети више новца од оних који су у систему централног гријања.

Цијене енергената нису се знатније мијењале у односу на прошлу годину, а продавци кажу да имају пуне руке посла, нарочито када је ријеч о дрвету на чију се испоруку чека и по мјесец. Огласи за продају дрвета преплавили су интернет странице, а цијена по метру кубном креће се око 65 КМ.

- По овој цијени продајемо такозвану мјешавину дрвета, значи има свих врста, док храстовина кошта око 55 КМ по метру кубном. Не можемо стићи да припремимо довољно огрева колико људи зову и наручују - рекао је један од продаваца огревног дрвета и најавио да ће цијене огрева још расти.

Поучени лањским искуством, када се жива у термометру спуштала и до 25. подиока испод нуле, многи становници РС "окупирали" су стоваришта на којима се продају дрва.

- Становници најчешће купују од три до шест палета, у зависности од квадратуре простора који грију, а у палети има 1,7 метара кубних дрвета - рекли су у предузећу "Лана експорт импорт" истичући да је потражња велика, а цијену палете која износи 160 КМ нису мијењали годинама.

На стовариштима кажу да је пелет најјефтинији, али набавка и уградња пећи папрено коштају оне који се одлуче за ову врсту гријања, па за дрветом и даље влада највећа потражња.

- Гријемо се на дрва годинама и радо бих прешао на пелет јер је јефтинији, потребна је мања количина за исти простор, чистије је, али немам новац за куповину пећи која кошта и до 3.500 КМ. Осим тога, и уградња се плаћа до 300 КМ, тако да ћемо још коју годину сачекати до преласка на ову врсту гријања - рекао је Бањалучанин Мирко С.

За оне који су одавно прешли на пелет нема зиме а, како кажу, ни високих цијена јер је за тону пелета у ово доба године потребно издвојити око 280 КМ. Продајом овог енергента задовољни су и у србачком предузећу "ЕНСА БХ".

 - Домаћинства у просјеку набављају пет или шест палета пелета за сезону. Тренутно кошта 280 КМ по тони, док се од почетка октобра пелет продаје по зимској цијени која је нешто виша од тренутне - казао је сувласник овог предузећа Горан Мандић и додао да је потражња за пелетом велика и да не стижу обезбиједити довољне количине овог енергента.

За оне који одлуче да се грију на струју, трошкови гријања биће знатно већи. Наиме, стручњаци објашњавају да су за загријавање стана површине 60 квадрата потребне двије ТА пећи. Потрошња струје једне пећи по сату износи око 1,5 киловата, односно за десет сати, колико грије дневно, потроши 15 киловата, што је рачунајући по цијени зимске тарифе у РС која за двотарифна бројила износи 0,13 КМ једнако 1,95 КМ. На мјесечном нивоу потрошња износи 58,5 КМ, а за сезону гријања која траје шест мјесеци једна пећ потроши 351 КМ. За гријање стана наведене квадратуре потребне су двије пећи, па је тај трошак око 702 КМ. Они који своје просторије загријавају уз помоћ клима-уређаја или гријалица мораће да издвоје још више новца.

Потрошачи

Предсједник Удружења потрошача Тузланског кантона Гордана Булић каже да бројни захтјеви потрошача за уградњу калориметра не чуде ако се узму у обзир цијене и квалитет гријања у Републици Српској и БиХ.

- У многим градовима су се лани становници смрзавали, посебно они који су у систему централног гријања. С друге стране, имамо сталне апеле надлежних да се рационалније троши, да се штеди енергија. Становници који се придржавају тога желе да плате онолико колико су добили и траже увођење калориметра - истакла је Булићева.

Енергенти

Пелет:

цијена 280 КМ по тони

потрошња за сезону 1.646 кг

трошак за сезону 460 КМ

Дрво, палете:  

цијена палете 160 КМ

потрошња у сезони 5 палета од 1,7 метара кубних

трошак у сезони 800 КМ

Угаљ:  

цијена 110 КМ по тони

потрошња у сезони 5 тона

трошак у сезони 550 КМ

Централно гријање у Бањалуци:

цијена 1,65 КМ по квадрату, мјесечно око 99 КМ

годишњи трошак 1.188 КМ

Централно гријање у Бијељини:

цијена 2,75 КМ по квадрату (за шест мјесеци), мјесечно око 165 КМ

трошак за сезону 990 КМ

Струја

потребне двије ТА пећи за стан од 60 квадрата

месечна потрошња струје за двије пећи 117 КМ

трошак за сезону (6 мјесеци) око 702 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана