Измјене Закона о раду тек догодине

ATV
Измјене Закона о раду тек догодине

Бањалука - Измјене Закона о раду у Републици Српској су још на леду. Радна група која је овог јуна требало да има спреман нацрт закона, пробила је ту границу.

Синдикалци се и даље држе захтјева да се преиспитају репрезентативност синдиката, дисциплински поступци и колективни уговори. Кажу да се промјене које је најавила Влада тичу само обрачуна плате.

“Доћи ће до измјене сета законских прописа, између осталог и измјена и допуна Закона о раду, али само у том дијелу који се тиче начина обрачуна плате. У овом моменту Влада се није одлучила да било шта друго мијења, осим тих ствари везаних стриктно за примјену новог обрачуна плата који ће довести до повећања плата радника”, каже Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС.

Послодавци још не откривају карте. Своје приједлоге за промјене имају, али о њима не желе да говоре отворено. Иако за сада на састанцима радне групе све тече глатко, оцјењују да ће закон морати да сачека нови сазив скупштине.

“Договор радне групе за израду измјене и допуне Закона о раду је да приступимо анализи читавог текста садашњег закона и да приступимо томе на начин да анализирамо поглавље по поглавље”, каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС.

Министар рада признаје - овако битан системски закон се не може промијенити преко ноћи. Поручује да ће без консензуса све три стране тешко моћи било шта да промијене.

“Свако тражи неки максимум у нормативним регулативама које доноси скупштина, али постоје договори, постоји компромис који треба постићи у оном смислу да консензусом прихватимо неке битне ствари које су битне за живот људи, и за живот радника”, поручује Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Док чекају да главни документ о раду у Српској буде промијењен, раднике је обрадовала вијест о повећању плата. Током јула, пред посланицима ће се наћи пакет измјена закона, којима је предвиђено да свима запосленим у Српској нето плата порасте од 30 до 50 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана