Иванцов у Сребреници: Русија одаје почаст свим жртвама

Срна
Иванцов у Сребреници: Русија одаје почаст свим жртвама

Сребреница - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов посјетио је данас у Сребреници спомен-собу настарадалим српским борцима и цивилима у посљедњем рату у овој оптини.

Иванцов је положио цвијеће и одао пошту страдалима.

Руски амбасадор састао се са начелником општине Младеном Грујичићем. 

Грујичић је рекао да је посјета руског амбасадора значајна за Сребреницу и да га радује што Иваноцов подржава све етничке групе и залаже се за стварање бољих услова за живот свих, што је интерес и општинског руководства.

- Циљ нам је стварање што бољих услова за све и ова посјета иде у прилог томе. Очекујем подршку пројектима о којима смо разговарали, а то су опремање школа, вртића и још неки пројекти, што ће се у Сребреници осјетити - истакао је Грујичић.

Он је Иванцову представио живот становништва Сребренице, те истакао добру безбједносну ситуацију и реализацију многих инфраструктурних пројеката.

Грујичић је упознао Иванцова и о српском страдању у Сребреници у посљедњем рату у БиХ о чему се у свијету мало говори и истакао да је скоро исти проценат погинулих Срба и Бошњака у Сребреници у односу на то колико их је, према попису из 1991. године, живјело на подручју ове општине.

Иванцов је рекао да су сви народи у БиХ током рата патили и да Русија одаје почаст свим жртвама.

- Питање жртава не треба политизовати, већ им одавати почаст и поштовање. Треба гледати напријед, размишљати о заједничком животу и међусобној сарадњи и уважавању - поручио је Иванцов.

Он каже да је важна комуникација са различитим општинама и да не треба дијелити људе по политичкој и етничкој припадности јер је Русија гарант Дејтонског споразума и има исти однос према свима у БиХ.

- Разговарали смо о актуелној ситуацији у општини. Задовољан сам што се овдје остварује сарадња међу политичким странкама и међу различитим етничким групама. Драго ми је што је Грујичић конструктиван начелник - оцијенио је Иванцов.

Након Сребренице, Иванцов ће данас посјетити и Братунац.

Руски амбасадор ће у послијеподневним часовима у Бијељини присуствовати отварању ријетке фото-изложбе “Народи Русије” на којој ће бити постављене десетине фотографија 46 народа ове земље са кратким описима из њиховог живота, рада и фолклора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана