Истрага у Крајина осигурању, главни акционар нестао

Жељка Кокот
Истрага у Крајина осигурању, главни акционар нестао

Бањалука - Криминалистички инспектори започели су контролу пословања и финансијске документације бањалучког "Крајина осигурања" због сумњи да нови власник донедавно једине осигуравајуће куће у Српској којој је газда била држава на све начине покушава да из ње изнесе огромне своте новца.

"Крајина осигурање" је крајем прошле године кроз процес докапитализације промијенило власника. Нови акционар постао је Американац индијског поријекла Навен Агарвал који је потом изабран за предсједника Управног одбора "Крајина осигурања". Вјерује се да је са њим повезан и други акционар идентичног поријекла Гупта Нете са којим Агарвал има већинско власништво у "Крајина осигурању". Криза тресе ову осигуравајућу кућу од првог дана уласка нових акционара, а од тада је откривен низ сумњивих финансијских трансакција, директори су мијењани као на траци, а услиједили су и откази неколицини радника због чега је дошло и до протеста запослених.

Контролни органи и полиција заинтересовали су се на медијске натписе и тврдње радника због чега су услиједиле контроле.

- Управа криминалистичке полиције МУП-а РС спроводи истрагу о пословању "Крајина осигурања", али не можемо износити друге информације - казала је портпарол МУП-а РС Мирна Миљановић.

Извор "Гласа Српске" из "Крајина осигурања" казао је да су крим-инспектори у неколико наврата долазили у предузеће.

- Инспектори су разговарали са Навеном Агарвалом, бившим директором Бакиром Пекушићем и прегледали документацију у рачуноводству. Агарвал је јутрос око седам часова напустио фирму и отишао у Сарајево, а сумњамо да је због истраге напустио и БиХ - казао је јуче наш саговорник.

Портал Цапитал.ба објавио је јуче да се ускоро очекује и привођење Агарвала како би био саслушан у својству осумњиченог за кривична дјела почињена у процесу и након милионске докапитализације "Крајина осигурања".

- Посебно је сумњиво што новац за докапитализацију "Крајина осигурања" није пребачен на уобичајен начин путем девизног рачуна неке комерцијалне банке, већ путем свјетског лидера за трансфер новца "Вестерн јуниона". Овај систем је познат по томе што није потребно имати отворен рачун у банци за уплаћивање и подизање готовине, по брзини трансфера од само неколико часова, али и по високим провизијама. Само за пребацивање 2.000 долара из Америке у БиХ потребно је платити провизију од 160 долара. Нови акционари "Крајина осигурања" су на овај начин пребацили близу седам милиона КМ и очигледно имали добар мотив да плате изузетно високу провизију "Вестерн јуниону". Новац је послат из Француске и САД, а преузела га је бањалучка брокерска кућа "Монет брокер" која је потом на Бањалучкој берзи извршила докапитализацију "Крајина осигурања" - пише овај портал позивајући се на добро упућен извор.

Агенција за осигурање РС је убрзо након што су нови власници преузели "Крајина осигурање" почела ванредну контролу тог друштва провјеравајући да ли је Агарвал незаконито новцем "Крајина осигурања" платио закупнине и намјештај за пословни простор у Чикагу гдје има приватну компанију. Агарвал је раније признао да је Агенција за осигурање открила да је незаконито пребацио шест милиона КМ са рачуна "Крајина осигурања" на своју приватну фирму, али је трансфер у посљедњи час опозван. Агарвал је доносио и друге сумњиве одлуке попут оне којом је себи одредио плату од 5.000 евра. Посебна прича су именовања и смјене на директорској позицији. Агарвал је са чела "Крајина осигурања" најприје смијенио дугогодишњег директора Милу Громилић коју је замијенио Бакир Пекушић из Мостара. Само два мјесеца касније разријешен је и Пекушић и именован Ведранко Шпирић, иако за његово постављење Агенција за осигурање РС није дала сагласност.

Представници државног капитала и мали акционари у "Крајина осигурању" у сриједу нису учествовали у раду сједнице Скупштине акционара тврдећи да је она незаконито сазвана и да су органи који управљају незаконито именовани.

Радници страхују од отказа

Међу радницима "Крајина осигурања" и даље влада неизвјесност с обзиром да је најављена нова систематизација радних мјеста која подразумијева и отказе.  У "Крајина осигурању" је прије неколико дана дошло до побуне радника након што је уручен отказ рачуновођи који је радницима исплатио топли оброк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана