Источно Ново Сарајево: Повећан број случајева насиља у породици

Срна
Foto: Илустрација/Архива

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Центар за социјални рад Источно Ново Сарајево ове године евидентирао је 37 случајева насиља у породици, што је за 28 више него лани, рекла је Срни директор овог центра Весна Ћевриз.

Она је навела да је прошле године евидентирано девет случајева насиља у породици, а годину прије 17.

Ћевризова је подсјетила да је 1. маја на снагу ступио Закон о измјенама Закона о заштити од насиља у породици, којим је, између осталог, дефинисано да радњу насиља у породици представља и непридржавање одлуке надлежног органа којом је утврђен лични контакт дјеце са родитељима.

Она је навела да је Центар до сада надлежној полицијској управи поднио 22 пријаве због непридржавања одлуке којом је уређен лични контакт дјеце са родитељима.

Ћевризова истиче да је измјенама Закона насиље у породици оквалификовано као кривично дјело, те да су у већини случајева почиониоци мушкарци.

Она је додала да је Центар током ове године предложио изрицање двије заштитне мјере и три хитне мјере заштите.

"Жртвама насиља Центар пружа социјалну заштиту и психосоцијалну помоћ и у томе има веома добру сарадњу са полицијским органима и Центром за ментално здравље", истакла је Ћевризова.

Када је ријеч о правима из социјалне заштите, Ћервизова истиче да се сва права - право на личну инвалиднину, новчану помоћ и његу другог лица, исплаћују редовно.

Ћевризова је додала да је у сарадњи са Црвеним крстом Републике Српске, Центар у протеклом периоду подијелио хигијенске пакете за 40 породица.

"С обзиром на то да нам предстоје новогодишњи и божићни празници, Центар ће и ове године корисницима у сарадњи са донаторима, општинском управом и општинском организацијом Црвеног крста, дијелити божићне пакете, као и новогодишње пакетиће за дјецу", напоменула је Ћевризова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана