Istočno Novo Sarajevo: Povećan broj slučajeva nasilja u porodici

Srna
Foto: Ilustracija/Arhiva

ISTOČNO NOVO SARAJEVO- Centar za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo ove godine evidentirao je 37 slučajeva nasilja u porodici, što je za 28 više nego lani, rekla je Srni direktor ovog centra Vesna Ćevriz.

Ona je navela da je prošle godine evidentirano devet slučajeva nasilja u porodici, a godinu prije 17.

Ćevrizova je podsjetila da je 1. maja na snagu stupio Zakon o izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kojim je, između ostalog, definisano da radnju nasilja u porodici predstavlja i nepridržavanje odluke nadležnog organa kojom je utvrđen lični kontakt djece sa roditeljima.

Ona je navela da je Centar do sada nadležnoj policijskoj upravi podnio 22 prijave zbog nepridržavanja odluke kojom je uređen lični kontakt djece sa roditeljima.

Ćevrizova ističe da je izmjenama Zakona nasilje u porodici okvalifikovano kao krivično djelo, te da su u većini slučajeva počionioci muškarci.

Ona je dodala da je Centar tokom ove godine predložio izricanje dvije zaštitne mjere i tri hitne mjere zaštite.

"Žrtvama nasilja Centar pruža socijalnu zaštitu i psihosocijalnu pomoć i u tome ima veoma dobru saradnju sa policijskim organima i Centrom za mentalno zdravlje", istakla je Ćevrizova.

Kada je riječ o pravima iz socijalne zaštite, Ćervizova ističe da se sva prava - pravo na ličnu invalidninu, novčanu pomoć i njegu drugog lica, isplaćuju redovno.

Ćevrizova je dodala da je u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske, Centar u proteklom periodu podijelio higijenske pakete za 40 porodica.

"S obzirom na to da nam predstoje novogodišnji i božićni praznici, Centar će i ove godine korisnicima u saradnji sa donatorima, opštinskom upravom i opštinskom organizacijom Crvenog krsta, dijeliti božićne pakete, kao i novogodišnje paketiće za djecu", napomenula je Ćevrizova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana