Исплаћени грантови за 56 предузећа страдалих у поплавама

Срна
Исплаћени грантови за 56 предузећа страдалих у поплавама

Сарајево - Исплата грантова за укупно 56 малих и средњих предузећа у оквиру ЕУ Програма за опоравак од поплава завршена је прошле седмице, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Додијељени грантови ће помоћи одабраним предузећима да поново покрену пословне активности, након поплава у мају 2014, као и у очувању и отварању радних мјеста која су била угрожена поплавама, истиче се у саопштењу.

Грантови су исплаћени у распону од 5.100 до 46.000 евра, односно 10.000 до 90.000 КМ по правном лицу, а сва одабрана предузећа суфинансирају ову инвестицију ЕУ.

Очекује се да ће ова инвестиција, вриједна 1.472,521 евро резултирати очувањем и отварањем до 2.000 радних мјеста у поплављеним подручјима БиХ.

"Да бисмо постигли овај циљ и тако подстакли економски опоравак локалних заједница након поплава, ЕУ је пружила подршку само здравим предузећима - онима која немају пореских дуговања, која су пословала без губитака прије поплава и која већ имају успостављене комерцијалне везе са добављачима, низом других малих и средњих предузећа и микро-произвођачима", рекао је Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ у БиХ.

Тимови ЕУ Програма за опоравак од поплава ће блиско надгледати начин кориштења грант средстава, а одабрана предузећа подлијежу процесу континуиране провјере и посјета у циљу осигурања прикладног и ефикасног утрошка средстава ЕУ, као и да се наставе придржавати обавезе плаћања пореза.

У случају да се утврде било какве нерегуларности или нарушавање уговорних обавеза, каже Мекгафи, одобрени грантови могу бити повучени и додијељени другој компанији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана