Инвазија комараца усред јесени

Цвија Мркоњић и дописници
Инвазија комараца усред јесени

Бањалука - Становници Бањалуке, Српца и Приједора жале се на најезду комараца који су се због топлог времена ове јесени задржали у природи, али их је све више и у затвореном простору.

Иако ројеви комараца бројним становницима не дају мира надлежни кажу да запрашивања до краја године неће бити. Према ријечима грађана станови и куће су пуни комараца, који су неуобичајено велики, а након убода остаје несносан свраб, црвенило и отоци.

- Цијеле ноћи не можемо да спавамо. Супруг је алергичан на комарце, а плашим се и за дјецу, да ће их ове напасти нечим заразити - рекла је Нада Тепић.

Директор предузећа "Еко Бел" Владимир Шушњар истиче да нема смисла да се запрашују комарци у новембру, али уколико бањалучка Градска управа да зелено свјетло да се комарци запрашују они ће то урадити.

У Градској управи Бањалука кажу да је током ове године дезинсекција обављана три пута на подручју града, а инсекти су због нешто нижих температура протеклих дана нашли склониште у затвореним просторима.

- Извођење додатног третмана сузбијања комараца не би ријешило проблем грађана који се жале на повећан број комараца. Запрашивање се неће обављати, а основни разлог су хидрометеоролошки фактори који тренутно не погодују развоју комараца - кажу у Градској управи.

Приједорчани настањени поред Сане жале се највише на најезду ових инсеката, а смањењу броја комарца нису допринијеле ни двије дезинсекције током ове године.

- Не памтим када су комарци били активни у ово доба године, али времена су се промијенила чак и за комарце - казала је Приједорчанка Рајка Здјелар.

У приједорској Градској управи су потврдили да запрашивања до краја године неће бити и казали да је у току системска јесења дератизација. У Српцу су такође казали да до краја године неће бити акција дезинсекције, а прскање комараца спроведено је само једном током ове године због мањка новца у буџету.

- Комараца нема колико их је било љетос, али довољно их је да нас свакодневно нападају, нарочито ноћу. Иако су прскали комарце нисам примијетио да је то имало ефекта - рекао је Милан Видовић из Кукуља код Српца.

Друге општине

Становници Братунца, Требиња и Градишке немају проблема са најездом комараца, а највише среће имају житељи Фоче који истичу да великог броја комараца није било чак ни током љетног периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана