Хиљаде становника Српске угрожено од поплава

Маријана Миљић, дописници
Хиљаде становника Српске угрожено од поплава

БAЊAЛУКA - Вода је поплавила стотине кућа у Новом Горажду, Вишеграду, Зворнику, Сребреници, Братунцу, Невесињу и Билећи због чега је евакуисано хиљаде становника, пресјечено је више магистралних путева, затворено и неколико школа на истоку Српске, а мјештани појединих насеља немају ни струју ни питку воду.

У Републичкој управи цивилне заштите РС нагласили су да је у Фочи проглашено ванредно стање, а вода је пресјекла пут до болнице па су болесници превожени околним путевима теренским возилима и чамцима.

У Фочи не раде предшколске установе, школе и факултети, а становници данима немају воду за пиће.

Забрањен је и саобраћај преко моста на Ћехотини према насељу Лазарево и преко моста код Казнено-поправног завода.

Поплављена су и насеља Јошаница, Годијено, Драгочава, Попов Мост, а најтежа ситуација је у Миљевини, гдје је Бистрица поплавила зграде са 30 станова, а око 1.500 становника овог насеља због поплављене трафо-станице трећи дан нема струју ни воду за пиће.

У Сребреници се ријека Дрина излила из корита у селу Црвица и однијела пет викендица, неколико бунгалова и помоћних објеката.

Због поплаве у Сребреници у прекиду је саобраћај на регионалном путу од Скелана према Црвици, а становништво се не усуђује да прелази мост између Скелана и Бајине Баште јер бујица ствара наносе од огромног дрвећа и балвана.

Дрина се излила и у Братунцу и ушла у више десетина кућа у селу Побрђе, Вољевица, Сикирић и Моштанице, а поплављене су огромне површине ораница.

Становници ових села евакуишу стоку и покретну имовину, а око 30 породица је напустило куће. Измјештена је и станица полиције за обуку паса из насеља Вољевци.

Због изливања Дрине на дионицу пута кроз Моштанице гдје висина воде досеже изнад метра, прекинут је саобраћај према граничном прелазу Братунац-Љубовија.

У Републичкој управи цивилне заштите кажу да је у Новом Горажду у насељу Доња Сопотница поплављено око 60 објеката одакле је евакуисано становништво, а покретна имовина је измјештена на безбједно подручје.

- Снабдијевање струјом је прекинуто, а вода за пиће доставља се помоћу двије цистерне - казали су у Републичкој управи цивилне заштите и додали да је поплављен и дио насеља Сурдук, а вода је ушла у Фабрику жице. 

Начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић рекао је да се вода улила и у хале фабрике машина и хладњаче, а продрла је и у зграду Дома здравља и ушла у тунеле подземног склоништа Соча.

У Вишеграду је усљед избијања подземних вода дошло до продирања воде из шахтова на простору око градске пијаце и спортске дворане.

- Ријека Дрина у сриједу вече излила се на потезу од старог моста до полицијске станице и ушла у подруме око десет кућа. Обустављен је и саобраћај на путу Устипрача - Вишеград те према бањи Вилина влас.

У Републичкој управи цивилне заштите рекли су да је у Бијељини у МЗ Јања вода продрла у десет кућа, док је око 240 домаћинстава окружено водом и прилаз овим кућама није могућ без чамаца.

У Управи су нагласили да су евакуисана стока из пет домаћинстава.

- Постоји опасност и од поплаве магацина фабрике сушеног поврћа "Семберка" и пресијецања магистралног пута према Зворнику код ове фабрике - казали су у управи. 

У Зворнику је поплављено око 70 домаћинстава у насељима Средишево, Тршић, Каракај, Дрињаче и Зелиње.

- Из ових насеља евакуисано је око 300 особа и смјештено код родбине и у мотелу "Зелена долина". У насељу Тришић због изливања воде у прекиду је саобраћај на магистралним путевима Бијељина - Зворник - казали су у Републичкој управи цивилне заштите и додали да је рад у школама прекинут.

У градском подручју пет стамбених зграда нема гријање због продирања воде у подстанице.

У Требињу села Орашје и Чаваш у Поповом пољу одсјечена су од општине.

- У Петровом пољу село Веља гора је одсјечено и ниво воде је у благом порасту - казали су у управи и додали да одсјек за цивилну заштиту Требиња поставио одбрамбене насипе са врећама пијеска у рејону насеља Рупе.

У Невесињу је најтежа ситуација у селу Будисавље гдје су под водом три куће те више штала и помоћних објеката, а у МЗ Биоград вода је ушла у неколико помоћних објеката.

- У насељу Бијења вода је већ продрла у приземље десет кућа и неколико помоћних објеката.

У Билећи је у насељима Језерине и Подосоје вода ушла у подруме и приземне просторије неколико домаћинстава.

- Становништво из 14 домаћинстава евакуисано је и смјештено код родбине и пријатеља - казали су у Републичкој управи цивилне заштите.

У општини Језеро под водом је 15 кућа, амбуланта породичне медицине, те неколико стотина дунума земљишта. Ријеке Пливе и Јошавка излиле су се из својих корита и поплавиле централни дио насеља Језеро и улицу 21. новембар, чиме је онемогућен приступ Aмбуланти породичне медицине.

Због изливања воде из корита Јошавке угрожена је и путна комуникација Мркоњић Град - Јајце.

Влада одобрила помоћ угроженима

Влада РС одобрила је 200.000 марака за три поплавама најугроженије општине, Новом Горажду, Фочи и Билећи, а становницима који су исељени из својих домова послато је око 1.000 пакета са намирницама.

Потпредсједник Владе РС Aнтон Касиповић рекао је да је Влада јуче разматрала извјештај о стању у пет поплављених општина, Новом Горажду, Фочи, Билећи, Бијељини и Требињу.

- Најугроженијима, односно Новом Горажду одобрено је 100.000, а по 50.000 марака Фочи и Билећи за набавку хигијенских пакета. Формирали смо координационо тијело да прати ситуацију у овим општинама. На терену су министри Омер Бранковић и Предраг Глухаковић, а ако временски услови то дозволе и министар Aлександар Џомбић и ја обићи ћемо ове општине.

Он је рекао да је министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац информисао Владу да су сви електроенергетски објекти у функцији, да раде у контролисаном режиму и да у овом тренутку нема велике опасност за хидроцентрале.

Министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац рекао је да највеће проблеме има општина Ново Горажде у којој су два насеља потпуно уништена гдје су борачки и избјеглички станови.

- Процјена је да струје неће бити мјесец јер је далековод преко Дрине потрган. Око 65 породица је измјештено. Војска БиХ је у школу донијела кревете за 50 особа које сада спавају у школи, а тај број би могао бити и већи јер вода расте 20 центиметара на сат - казао је Липовац. Додао је да је стање тешко и у Фочи, у којој су двије зграде исељене а пет је опкољено водом па се храна становницима допрема чамцима.

Гранични прелаз

Гранични прелази Мали Зворник - нови мост и Љубовија, између Србије и БиХ јуче је затворен због изливања ријеке Дрине, саопштено из Управе царина Србије. Додали су да се путницима препоручује да до стабилизације водостаја Дрине користе гранични прелаз Сремска Рача.

Федерација БиХ

У ФБиХ најгора ситуација је у Мостару и Горажду. Тешка ситуација је и у Кантону Сарајево, поготово у општинама Трново и Илиџа, а поплаве су погодиле и Херцеговачко-неретвански и Босанско-подрињски кантон. Вода је стигла надомак десетак кућа у центру Горњег Вакуфа. Неретва се излила у Чапљини, гдје је евакуисано становништво из 180 домаћинстава, док је у Горажду исељено око 150 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана