Група иноватора из Челинца и Бањалуке развила интернет платформу: Шеф производње стиже с интернета

Јасна Драгојевић
Група иноватора из Челинца и Бањалуке развила интернет платформу: Шеф производње стиже с интернета

Бањалука - Интернет платформа за организацију производње "Фирм контрол" полако заживљава међу привредницима у РС, којима омогућава да са сваког мјеста прате стање производње, магацина сировина, алата и готових производа и осталих сегмената у производном ланцу.

Број корисника овог система је у порасту, а искуства оних који га примјењују су позитивна.

- Овај систем је код нас већ три мјесеца у тестној фази и када у потпуности заживи, много ће нам олакшати рад и побољшати организацију пословања. Систем буквално прати процес производње, након што унесемо податке о производу, када би требало да буде испоручен и друге параметре - рекла је Тања Торбица, административна радница у фирми "Тикт мануфактура", која се бави обрадом метала.

Систем функционише тако што се региструје на сајту "Фирм контрола", а корисници могу приступити налогу са рачунара, таблета или телефона.

Архитекте овог система Борис Гверић, Божидар Гверић и Борис Максимовић из Челинца и Бојан Каурин из Бањалуке кажу да "Фирм контрол" није класични програм, који се инсталира на рачунар, већ интернет платформа.

- Кроз необавезне разговоре почели смо да пројектујемо систем, који би био оријентисан највише ка малим и средњим фирмама производног типа. То је био почетак, а од тада су протекле скоро двије године рада и систем је сада коначно готов. Број фирми које га користе је у лаганом, али сигурном порасту - каже Гверић.

- "Фирм контрол" - додаје он - омогућава стварање реалније слике о производњи, њено праћење са било којег мјеста, скраћује процедуре у администрацији и поједностављује вођене магацина сировина.

- На примјер у евиденцији магацина сировина систем омогућава да се акумулира огромна количина података, који се лако могу претраживати зависно од групе и облика материјала. Ако имамо плочасти материјал, можемо га претраживати по дужини, ширини и дебљини, а уколико је у питању цјевасти материјал, у претрагу можете убацити и величину радијуса и дебљину стијенке. У сваком тренутку могуће је додавати материјале или групе материјала по жељи и прилагођавати их сопственој производњи - појашњава Гверић начин рада система.

Помоћ пријатеља

Прва верзија подразумијевала је само комуникацију са заинтересованим странама у производњи, а након њеног развоја наишли су и на друге проблеме које су рјешавали.

"Фирм контрол" су прво тестирали пријатељи и познаници твораца платформе, а због њихових замјерки нека рјешења су морали да развијају од нуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана