Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, о резултатима рада у овој години: Разоткрили смо вишемилионску утају пореза

Милијана Латиновић
Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, о резултатима рада у овој години: Разоткрили смо вишемилионску утају пореза

Инспектори Пореске управе РС су тужилаштвима доставили 28 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су починили кривична дјела којим је буџет Српске оштећен за око 7,6 милиона марака, од чега се највећи дио односи на вишемилионску утају пореза, рекао је директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић у интервјуу за “Глас Српске”.

 

Додао је да је настављен стабилан тренд у наплати јавних прихода те нагласио да је ова институција крупним корацима наставила да иде путем дигитализације, с циљем што ефикаснијег пословања.

ГЛАС: Какви су ефекти пореских контрола у овој години?

МАРИЧИЋ: Пореска управа РС је за 11 мјесеци ове године извршила 3.536 редовних теренских и канцеларијских контрола и рјешењима наложила плаћање 39,1 милиона КМ новоутврђених обавеза са обрачунатим каматама те су због утврђених неправилности издата и 373 прекршајна налога на укупан износ казне од 1.278.233 КМ. Осим тога, инспектори су у периоду јануар-новембар извршили укупно 2.921 контролу евидентирања промета преко фискалних каса те су због утврђених неправилности издали 1.514 прекршајних налога на укупан износ казне од 3.256.000 марака. У посматраном периоду извршено је и 557 контрола пријављивања радника те је због утврђених неправилности издат 151 прекршајни налога на износ казне од 562.000. Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 39 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности. И овим путем позивам грађане да нам пријаве све случајеве неиздавања фискалних рачуна те наглашавам да циљ Пореске управе РС није кажњавање пореских обвезника, већ њихово увођење у легално пословање и сузбијање нелојалне конкуренције.

ГЛАС: Колико сте разоткрили случајева утаје пореза и других кривичних дјела?

МАРИЧИЋ: Инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе РС су за 11 мјесеци ове године надлежним тужилаштвима доставили 28 извјештаја против пореских обвезника због постојања основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет РС у износу од око 7,6 милиона марака. Највише извјештаја, њих 23, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да порески обвезници утајили порезе и доприносе у укупном износу од 6.876.000 КМ штете за буџет РС. Осим тога, надлежним тужилаштвима поднесена су и три извјештаја против пореских обвезника због сумње у постојање кривичног дјела повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига, чиме је буџет РС оштећен за 122.069 марака те по један извјештај због сумње у постојање кривичних дјела неправилно издвајање средстава правног лица и злоупотреба овлашћења у привреди, чиме је буџет РС оштећен за 235.510 КМ, односно 372.340 марака.

ГЛАС: Какви су резултати у наплати јавних прихода од почетка ове године?

МАРИЧИЋ: За 11 мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупљено је укупно 2,480 милијарди марака, што је за чак 238,8 милиона КМ или 11 одсто више него у истом периоду претходне године, уз раст наплате у апсолутно свим сегментима јавних прихода. Да се ради о значајном расту наплате показује и податак да је за 11 мјесеци ове године наплаћено јавних прихода готово као у цијелој 2020, док је наплата за десет одсто већа него 2019, али и у односну на план за 11 мјесеци ове године.

ГЛАС: Пустили сте у функцију нову електронску услугу “Електронско сандуче”. О чему се ради?

МАРИЧИЋ: “Електронско сандуче” је тако конципирано да се документ може послати према обвезнику или од обвезника према Пореској управи РС. Увођењем овакве услуге постајемо пионири електронског пословања у РС и шире, с циљем да што је могуће више олакшамо, поједноставимо и појефтинимо обвезницима извршавање њихових пореских обавеза. Уз услуге које смо омогућили раније у потпуности смо заокружили електронску комуникацију са пореским обвезницима у свим пореским поступцима.

Антикорупција

ГЛАС: Пореска управа РС је прва у БиХ увела Систем за управљање антикорупцијом. Шта то значи и како ће бити вршена имплементација?

МАРИЧИЋ: У овој години смо успоставили Систем управљања квалитетом и Систем управљања антикорупције према стандардима ISO 9001:2015 и ISO 37001:2016 с циљем законитог, поузданог и потпуног управљања свим пословним процесима, те даљег унапређења свог пословања и пружања што квалитетнијих услуга пореским обвезницима. Успостављање и имплементацију извршила је међународно призната сертификацијска кућа “DQS GmbH” из Њемачке. Ових дана имали смо надзорни сертификацијски аудит, гдје су представници сертификатора провјеравали достигнути ниво спровођења стандарда, а који је успјешно окончан, чиме смо показали да озбиљно приступамо свим обавезама које се ставе пред нас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана