Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, o rezultatima rada u ovoj godini: Razotkrili smo višemilionsku utaju poreza

Milijana Latinović
Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, o rezultatima rada u ovoj godini: Razotkrili smo višemilionsku utaju poreza

Inspektori Poreske uprave RS su tužilaštvima dostavili 28 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su počinili krivična djela kojim je budžet Srpske oštećen za oko 7,6 miliona maraka, od čega se najveći dio odnosi na višemilionsku utaju poreza, rekao je direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić u intervjuu za “Glas Srpske”.

 

Dodao je da je nastavljen stabilan trend u naplati javnih prihoda te naglasio da je ova institucija krupnim koracima nastavila da ide putem digitalizacije, s ciljem što efikasnijeg poslovanja.

GLAS: Kakvi su efekti poreskih kontrola u ovoj godini?

MARIČIĆ: Poreska uprava RS je za 11 mjeseci ove godine izvršila 3.536 redovnih terenskih i kancelarijskih kontrola i rješenjima naložila plaćanje 39,1 miliona KM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdata i 373 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 1.278.233 KM. Osim toga, inspektori su u periodu januar-novembar izvršili ukupno 2.921 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.514 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 3.256.000 maraka. U posmatranom periodu izvršeno je i 557 kontrola prijavljivanja radnika te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdat 151 prekršajni naloga na iznos kazne od 562.000. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 39 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti. I ovim putem pozivam građane da nam prijave sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa te naglašavam da cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije.

GLAS: Koliko ste razotkrili slučajeva utaje poreza i drugih krivičnih djela?

MARIČIĆ: Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su za 11 mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima dostavili 28 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS u iznosu od oko 7,6 miliona maraka. Najviše izvještaja, njih 23, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 6.876.000 KM štete za budžet RS. Osim toga, nadležnim tužilaštvima podnesena su i tri izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet RS oštećen za 122.069 maraka te po jedan izvještaj zbog sumnje u postojanje krivičnih djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlašćenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 235.510 KM, odnosno 372.340 maraka.

GLAS: Kakvi su rezultati u naplati javnih prihoda od početka ove godine?

MARIČIĆ: Za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupljeno je ukupno 2,480 milijardi maraka, što je za čak 238,8 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda. Da se radi o značajnom rastu naplate pokazuje i podatak da je za 11 mjeseci ove godine naplaćeno javnih prihoda gotovo kao u cijeloj 2020, dok je naplata za deset odsto veća nego 2019, ali i u odnosnu na plan za 11 mjeseci ove godine.

GLAS: Pustili ste u funkciju novu elektronsku uslugu “Elektronsko sanduče”. O čemu se radi?

MARIČIĆ: “Elektronsko sanduče” je tako koncipirano da se dokument može poslati prema obvezniku ili od obveznika prema Poreskoj upravi RS. Uvođenjem ovakve usluge postajemo pioniri elektronskog poslovanja u RS i šire, s ciljem da što je moguće više olakšamo, pojednostavimo i pojeftinimo obveznicima izvršavanje njihovih poreskih obaveza. Uz usluge koje smo omogućili ranije u potpunosti smo zaokružili elektronsku komunikaciju sa poreskim obveznicima u svim poreskim postupcima.

Antikorupcija

GLAS: Poreska uprava RS je prva u BiH uvela Sistem za upravljanje antikorupcijom. Šta to znači i kako će biti vršena implementacija?

MARIČIĆ: U ovoj godini smo uspostavili Sistem upravljanja kvalitetom i Sistem upravljanja antikorupcije prema standardima ISO 9001:2015 i ISO 37001:2016 s ciljem zakonitog, pouzdanog i potpunog upravljanja svim poslovnim procesima, te daljeg unapređenja svog poslovanja i pružanja što kvalitetnijih usluga poreskim obveznicima. Uspostavljanje i implementaciju izvršila je međunarodno priznata sertifikacijska kuća “DQS GmbH” iz Njemačke. Ovih dana imali smo nadzorni sertifikacijski audit, gdje su predstavnici sertifikatora provjeravali dostignuti nivo sprovođenja standarda, a koji je uspješno okončan, čime smo pokazali da ozbiljno pristupamo svim obavezama koje se stave pred nas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana