Голић: Влада обезбиједила 1.890.000 км за изградњу нових објеката

Срна
Голић: Влада обезбиједила 1.890.000 км за изградњу нових објеката

Бијељина - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Балатуну код Бијељине да је Влада Српске обезбиједила 1.890.000 КМ за изградњу 75 нових објеката у Српској породицама којима је прошлогодишња поплава у потпуности уништила куће.

Голићева је, након обиласка 16 досад новоизграђених објеката у Балатуну, рекла да је овај износ обезбијеђен из Фонда солидарности Српске и да представља више од пола од 3.700.000 КМ, колико је укупно намијењено за изградњу свих објеката.

Она је навела да је, осим у Бијељини, у току изградња и нових објекта у Шамцу, Модричи и Лопарама, односно у мјестима гдје су поплаве и клизишта у потпуности уништиле куће.

Голићева је рекла да је град Бијељина учествовао у комуналној инфраструктури и темељима за нове објекте.

"Као потпредсједник Владе данас сам позвана овдје да заједно са међународним донаторима и градоначлеником Бијељине обиђемо 16 објекта који су заједнички финансирани од УСАИД-а, УНДП-а, Владе Српске и града Бијељина", рекла је Голићева новинарима.

Она је истакла да је на сваки објекат уграђен соларни панел за загријавање воде, али је и гријање прилагођено овим панелима.

Замјеник шефа мисије Амбасаде САД у БиХ Пол Хоровиц рекао је да је био потребан велики напор и заједнички допринос свих организација, власти Српске као и града Бијељине да би овакав пројекат могао бити реализован за релативно кратко вријеме.

Он је нагласио да је неопходан ангажман свих и да је веома важно радити на техникама и инструментима за препознавање одређеног ризика од катастрофа, те истакао да ће Влада САД, с тим циљем, наставити рад са властима у БиХ на свим нивоима.

"Данас је 13. октобар, Међународни дан борбе за смањење ризика од катастрофа, добар подсјетник да сви морамо бити спремни да уложимо напор и покушамо да смањимо ризик од катастрофа, будемо боље припремљени", рекао је Хоровиц новинарима у Балатуну.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је посао на изградњи кућа у Балатуну код Бијељине на самом завршетку, те да је досад изграђено 16 нових кућа.

"Значајно у помоћ нам је притекла Влада Републике Српске посредством Фонда солидарности, али и америчка Амбасада, те други реализатори пројекта обнове након поплава, што је добар примјер како се може помоћи људима у невољи", рекао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана