Голић: Реализоване активности за просторни план Аеродром Бањалука

Срна
Голић: Реализоване активности за просторни план Аеродром Бањалука

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у првих 100 дана нове Владе реализовало је активности у вези са просторним планом подручја посебне намјене Аеродром Бањалука, зонинг планом подручја посебне намјене “Јањске отоке” у Шипову, те обезбјеђивањем донаторских средстава за набавку софтвера за издавање електронских грађевинских дозвола.

Ресорни министар Сребренка Голић рекла је Срни да је урађен радни текст Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу којим се ствара правни основ за доношење уредбе о обједињеним процедурама, уз помоћ партнера из Међународне финансијске корпорације.

Она је истакла да се једна од измјена Закона односи на корекцију одредаба у вези са процедуром и начином израде докумената просторног уређења, што ће олакшати јединицама локалне самоуправе да јефтиније и једноставније израде и донесу спроведбене документе, што је један од предуслова за прелазак на електронско издавање грађевинске дозволе.

Голићева је нагласила да су започете активности на изради стратегије дугорочног подстицања обнове зграда у Републици Српској, подсјетивши да обавеза њеног доношења произилази из одлука Министарског савјета Енергетске заједнице о примјени у правни и регулаторни систем свих држава чланица ЕУ директива о енергетској ефикасности.

Према њеним ријечима, овим мјерама је прописано да свака земља треба успоставити дугорочну стратегију за подстицање улагања у обнову националног фонда стамбених и пословних зграда, јавних и приватних.

Она је напоменула да су обезбијеђена донаторска средства за израду стратегије заштите животне средине Републике Српске и да ће израду овог свеобухватног документа финансирати Влада Шведске, посредством Развоје агенције Шведске /СИДА/.

Голићева је за Срну навела да су носиоци израде ове стратегије експерти Стокхолмског института за животну средину /СЕИ/, које је Амбасада Шведске у БиХ ангажовала и који су већ започели активности на реализацији.

“У ових 100 дана рада Владе одржали смо двије радионице са експертима Стокхолмског института за животну средину, на којима је разговарано о начинима израде стратегије животне средине Републике Српске, а прецизирани су и модалитети за дефинисање детаљног пројектног задатка”, појашњава Голићева.

Она очекује да ће стручњаци Стокхолмског института за животну средину пројектни задатак завршити до краја маја, док ће за израду стратегије животне средине Републике Српске бити потребно двије до три године.

“Овим стратешким документом биће обухваћене све секторске стратегије и представљаће свеобухватан документ у области заштите животне средине. Осим стратешког документа за Републику Српску, шведски стручњаћи ће радити и стратешке документе за заштиту животне средине за ФБиХ и за Брчко дистрикт. У складу са механизмом координације, ова три стратешка документа чиниће стратегију заштите животне средине у БиХ”, закључила је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана