Гојковић: Ускоро бољи услови за пацијенте обољеле од карцинома

M.Л.
Гојковић: Ускоро бољи услови за пацијенте обољеле од карцинома

БАЊАЛУКА - Изградњом нове зграде Онкологије при Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци обољели од карцинома добиће боље услове за лијечење те палијативну његу коју сада немају.

Влада  Српске прихватила је информацију о измијењеном идејном пројекту за изградњу и опремање намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести и задужила УКЦ да спроведе поступке јавних набавки и прибави неопходну документацију и консултаната/извођача за реализацију пројекта.

– Процијењена вриједност пројекта је 56,3 милиона марака са ПДВ-ом – саопштено је након сједнице Владе.

Национални координатор за малигне болести у РС Зденка Гојковић рекла је за “Глас Српске” да је у вријеме пандемије Клиника за онкологију пресељена на локацију старе хирургије те да су им већ сада капацитети попуњени, а из Свјетске здравствене организације константно упозоравају на пораст броја обољелих од малигних болести.

– Према подацима Института за јавно здравство РС од 2009. до 2014. године број новооткривених случајева на годишњем нивоу порастао је за 25 одсто. Осим смјештајних капацитета биће потребно и повећање кадра, а један дио нове Онкологије биће намијењен за палијативну његу, што је веома значајно и пацијентима побољшава квалитет живота – рекла је Гојковићева.

Палијативна њега, појаснила је, представља низ посебно прилагођених третмана које тешко обољелим пацијентима олакшавају свакодневицу.

Додала је да међу карциномима и даље предњачи карцином плућа те да нису ријетки ни обољели од карцинома дојке и тестиса, посебно међу млађом популацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана