Gojković: Uskoro bolji uslovi za pacijente oboljele od karcinoma

M.L.
Gojković: Uskoro bolji uslovi za pacijente oboljele od karcinoma

BANjALUKA - Izgradnjom nove zgrade Onkologije pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci oboljeli od karcinoma dobiće bolje uslove za liječenje te palijativnu njegu koju sada nemaju.

Vlada  Srpske prihvatila je informaciju o izmijenjenom idejnom projektu za izgradnju i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti i zadužila UKC da sprovede postupke javnih nabavki i pribavi neophodnu dokumentaciju i konsultanata/izvođača za realizaciju projekta.

– Procijenjena vrijednost projekta je 56,3 miliona maraka sa PDV-om – saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Nacionalni koordinator za maligne bolesti u RS Zdenka Gojković rekla je za “Glas Srpske” da je u vrijeme pandemije Klinika za onkologiju preseljena na lokaciju stare hirurgije te da su im već sada kapaciteti popunjeni, a iz Svjetske zdravstvene organizacije konstantno upozoravaju na porast broja oboljelih od malignih bolesti.

– Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS od 2009. do 2014. godine broj novootkrivenih slučajeva na godišnjem nivou porastao je za 25 odsto. Osim smještajnih kapaciteta biće potrebno i povećanje kadra, a jedan dio nove Onkologije biće namijenjen za palijativnu njegu, što je veoma značajno i pacijentima poboljšava kvalitet života – rekla je Gojkovićeva.

Palijativna njega, pojasnila je, predstavlja niz posebno prilagođenih tretmana koje teško oboljelim pacijentima olakšavaju svakodnevicu.

Dodala je da među karcinomima i dalje prednjači karcinom pluća te da nisu rijetki ni oboljeli od karcinoma dojke i testisa, posebno među mlađom populacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana