Годишње од рака тестиса оболи 40 мушкараца

М. Л.
Годишње од рака тестиса оболи 40 мушкараца

Бањалука - Карцином тестиса најчешће се јавља код мушкараца између 15 и 35 година старости, а у Српској годишње од ове опаке болести оболи око 40 пацијената.

Истакнуто је то јуче у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, поводом обиљежавања мјесеца посвећеног борби против карцинома тестиса и простате, који се убрајају међу најчешће карциноме у мушкој популацији.

Специјалиста уролог из Клинике за урологију УКЦ-а РС Душан Тодић рекао је да је у посљедњих неколико деценија број новообољелих од карцинома тестиса удвостручен и у односу на укупан број малигних обољења код мушкараца заступљен је око два одсто.

- Самопрегледи су веома важни, а обољење се најчешће јавља у виду безболне квржице на тестисима - казао је Тодић и додао да од карцинома простате годишње оболи између 250 и 350 мушкараца старијих од 65 година. Специјалиста онколог Радмила Рашета рекла је да је тумор тестиса једини који је потенцијално изљечив и у фази метастазе.

- Могућност изљечења обољелог је око 95 одсто, а када је болест метастатска, око 80 одсто. Најчешће се метастаза јавља на лимфним чворовима на стомаку - рекла је Рашета.

Генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић истакао је да је циљ ове здравствене установе подизање свијести о овим болестима.

- Имамо најсавременије апарате за скрининг и дијагностику ових обољења - рекао је Ђајић.

Представник Удружења “Супербрке” Зоран Шишић захвалио је УКЦ-у на подршци, додавши да је ово удружење низом активности у новембру обиљежило Мјесец борбе против карцинома тестиса и простате с циљем сакупљања помоћи за два обољела мушкарца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана