Годишња школарина од 1.700 до 2.800 КМ

Драгана Келеч
Годишња школарина од 1.700 до 2.800 КМ

БAЊAЛУКA - Свршени основци у Српској осим јавних средњих школа за наставак свог образовања често се одлучују и за приватне школе, којих тренутно у РС има четири, а гдје се годишње школарине крећу од 1.700 до 2.800 марака.


Својим ученицима, како истичу у овим приватним школама, осим квалитетног наставног плана и програма, те разних активности, нуде могућност плаћања школарина у више мјесечних рата.

Тако у Средњошколском центру "Гемит-Aпеирон" у Бањалуци ђаци могу да похађају гимназију, која има два смјера - општи и рачунарско-информатички, економску школу и то економски или пословно-правни смјер, те медицинску, која има четири смјера, општи, фармацеутски, физиотерапеутски и зубно-стоматолошки.

- Највише интересовања ове године било је за упис у Медицинску школу, док су ђаци најмање били заинтересовани за Општу гимназију - казала је менаџер СЦ "Гемит-Aпеирон" Миланка Aлексић.

Она је нагласила да се висина школарина креће од 2.400 до 2.800 марака.

- У Гимназији и Економској школи школарина износи 2.400 марака, док је у Медицинској 2.800 марака - истакла је Aлексићева и додала да су у цијену урачунати уџбеници, прибор, систематски преглед и осигурање.

- Попуст од десет одсто имају они ђаци који приликом уписа плате цијелу школарину, као и родитељи који уписују код нас друго дијете, на које имају пет одсто попуста - казала је Aлексићева.

Ученици Средње пословне школе плаћају годишњу школарину од 2.000 марака, а могу да је плате у 12 рата.

- У школарину је урачуната настава, уџбеници, прибор, екскурзија, све ваннаставне активности, као што су одлазак у биоскоп и позориште, те излети - рекла је директор Средње пословне школе Данијела Јокановић и додала да ову школу тренутно похађа око 150 ученика.

У Средњошколском центру "Гаудеамус" цијена школарине за једну годину је 1.700 марака, а плаћа се у пет једнаких рата.

- Основци који одлуче да упишу "Гаудеамус" могу да похађају гимназију - општи смјер или рачунарско-информатички, те економску школу, гдје се школују за економског техничара или пословно-правног тенхничара - стоји на сајту овог средњошколског центра.

У Католичком школском центру у Бањалуци ученици школарине не плаћају већ приликом уписа полажу пријемни испит.

- Наш центар тренутно похађа 208 ученика, а ове године уписали смо два одјељења, као и лани - рекао је директор Центра Ивица Божиновић.

Број ђака

У приватним средњим школама у РС ове године у први разред уписано је укупно 148 ученика или 27,8 одсто од планираног броја, подаци су Министарства просвјете и културе РС.

- Средњошколски центар "Гемит Aпеирон" добио је 52 ученика, Средња пословна школа 25, Католички школски центар 57, те Гаудеамус 14 ученика - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана