Godišnja školarina od 1.700 do 2.800 KM

Dragana Keleč
Godišnja školarina od 1.700 do 2.800 KM

BANjALUKA - Svršeni osnovci u Srpskoj osim javnih srednjih škola za nastavak svog obrazovanja često se odlučuju i za privatne škole, kojih trenutno u RS ima četiri, a gdje se godišnje školarine kreću od 1.700 do 2.800 maraka.


Svojim učenicima, kako ističu u ovim privatnim školama, osim kvalitetnog nastavnog plana i programa, te raznih aktivnosti, nude mogućnost plaćanja školarina u više mjesečnih rata.

Tako u Srednjoškolskom centru "Gemit-Apeiron" u Banjaluci đaci mogu da pohađaju gimnaziju, koja ima dva smjera - opšti i računarsko-informatički, ekonomsku školu i to ekonomski ili poslovno-pravni smjer, te medicinsku, koja ima četiri smjera, opšti, farmaceutski, fizioterapeutski i zubno-stomatološki.

- Najviše interesovanja ove godine bilo je za upis u Medicinsku školu, dok su đaci najmanje bili zainteresovani za Opštu gimnaziju - kazala je menadžer SC "Gemit-Apeiron" Milanka Aleksić.

Ona je naglasila da se visina školarina kreće od 2.400 do 2.800 maraka.

- U Gimnaziji i Ekonomskoj školi školarina iznosi 2.400 maraka, dok je u Medicinskoj 2.800 maraka - istakla je Aleksićeva i dodala da su u cijenu uračunati udžbenici, pribor, sistematski pregled i osiguranje.

- Popust od deset odsto imaju oni đaci koji prilikom upisa plate cijelu školarinu, kao i roditelji koji upisuju kod nas drugo dijete, na koje imaju pet odsto popusta - kazala je Aleksićeva.

Učenici Srednje poslovne škole plaćaju godišnju školarinu od 2.000 maraka, a mogu da je plate u 12 rata.

- U školarinu je uračunata nastava, udžbenici, pribor, ekskurzija, sve vannastavne aktivnosti, kao što su odlazak u bioskop i pozorište, te izleti - rekla je direktor Srednje poslovne škole Danijela Jokanović i dodala da ovu školu trenutno pohađa oko 150 učenika.

U Srednjoškolskom centru "Gaudeamus" cijena školarine za jednu godinu je 1.700 maraka, a plaća se u pet jednakih rata.

- Osnovci koji odluče da upišu "Gaudeamus" mogu da pohađaju gimnaziju - opšti smjer ili računarsko-informatički, te ekonomsku školu, gdje se školuju za ekonomskog tehničara ili poslovno-pravnog tenhničara - stoji na sajtu ovog srednjoškolskog centra.

U Katoličkom školskom centru u Banjaluci učenici školarine ne plaćaju već prilikom upisa polažu prijemni ispit.

- Naš centar trenutno pohađa 208 učenika, a ove godine upisali smo dva odjeljenja, kao i lani - rekao je direktor Centra Ivica Božinović.

Broj đaka

U privatnim srednjim školama u RS ove godine u prvi razred upisano je ukupno 148 učenika ili 27,8 odsto od planiranog broja, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- Srednjoškolski centar "Gemit Apeiron" dobio je 52 učenika, Srednja poslovna škola 25, Katolički školski centar 57, te Gaudeamus 14 učenika - istakli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana