Геопросторни подаци на једном мјесту

Милијана Латиновић
Геопросторни подаци на једном мјесту

БАЊАЛУКА - Управа за геодетске и имовинско-правне послове РС (РУГИПП) развила је у оквиру “Импулс” пројекта десет електронских сервиса, што значи да они који користе те податке могу да путем “Геопортала Републике Српске” на једном мјесту приступе подацима.

Истакла је то јуче директорица РУГИПП-а Босиљка Предраговић на завршној конференцији “Импулс” пројекта у бањалучком хотелу “Мериот”.

- У надлежности РУГИПП-а је вођење “Геопортала Републике Српске”, а и производимо највише геопросторних података. Подаци који би требало да се налазе на овом порталу, осим података РУГИПП-а, јесу и подаци Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Завода за статистику, из области хидроградње и подаци јединица локалне самоуправе. Циљ нам је да се сви увежемо - појаснила је Предраговићева.

Она је оцијенила да је “Инспајер” директива тешка за потпуну примјену, будући да је ријеч о дуготрајном процесу, али да Српска учи на грешкама земаља ЕУ и иде бржим кораком.

- Циљ нам је да грађани најлакше и најбрже дођу до потребних података - поручила је Предраговићева.

Амбасадорка Шведске у БиХ Јохана Стромквист рекла је да је уређење земљишне управе кључ за развој западног Балкана и приступање ЕУ. 

- Уређење те области је кључно за владавину права, економски развој и заштиту животне средине - рекла је Стромквист и додала да ће Шведска и даље бити један од највећих донатора свим земљама западног Балкана.

Подршку овом пројекту пружила је и Влада РС, а потпредсједница Владе Сребренка Голић рекла је да је “Импулс” пројекат веома важан за Српску.

- “Инспајер” директива која се имплементира кроз овај пројекат важна је због размјене свих геоподатака између институција - казала је Голићева, која је и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Искуства у реализацији овог пројекта подијелила је и Црна Гора, а директор Управе за некретнине те земље Драган Ковачевић рекао је да су захваљујући овом пројекту корак ближе Унији. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана