Geoprostorni podaci na jednom mjestu

Milijana Latinović
Geoprostorni podaci na jednom mjestu

BANjALUKA - Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP) razvila je u okviru “Impuls” projekta deset elektronskih servisa, što znači da oni koji koriste te podatke mogu da putem “Geoportala Republike Srpske” na jednom mjestu pristupe podacima.

Istakla je to juče direktorica RUGIPP-a Bosiljka Predragović na završnoj konferenciji “Impuls” projekta u banjalučkom hotelu “Meriot”.

- U nadležnosti RUGIPP-a je vođenje “Geoportala Republike Srpske”, a i proizvodimo najviše geoprostornih podataka. Podaci koji bi trebalo da se nalaze na ovom portalu, osim podataka RUGIPP-a, jesu i podaci Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Zavoda za statistiku, iz oblasti hidrogradnje i podaci jedinica lokalne samouprave. Cilj nam je da se svi uvežemo - pojasnila je Predragovićeva.

Ona je ocijenila da je “Inspajer” direktiva teška za potpunu primjenu, budući da je riječ o dugotrajnom procesu, ali da Srpska uči na greškama zemalja EU i ide bržim korakom.

- Cilj nam je da građani najlakše i najbrže dođu do potrebnih podataka - poručila je Predragovićeva.

Ambasadorka Švedske u BiH Johana Stromkvist rekla je da je uređenje zemljišne uprave ključ za razvoj zapadnog Balkana i pristupanje EU. 

- Uređenje te oblasti je ključno za vladavinu prava, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine - rekla je Stromkvist i dodala da će Švedska i dalje biti jedan od najvećih donatora svim zemljama zapadnog Balkana.

Podršku ovom projektu pružila je i Vlada RS, a potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić rekla je da je “Impuls” projekat veoma važan za Srpsku.

- “Inspajer” direktiva koja se implementira kroz ovaj projekat važna je zbog razmjene svih geopodataka između institucija - kazala je Golićeva, koja je i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Iskustva u realizaciji ovog projekta podijelila je i Crna Gora, a direktor Uprave za nekretnine te zemlje Dragan Kovačević rekao je da su zahvaljujući ovom projektu korak bliže Uniji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana