Фестивал науке у Бањалуци, улаз бесплатан

ГС
Фестивал науке у Бањалуци, улаз бесплатан

БАЊАЛУКА - Фестивал науке у организацији Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске биће отворен данас у Бањалуци.

Фестивал, 12. по реду, трајаће два дана, а централни догађај је велика изложба екперимената, док ће посјетиоци моћи да виде и научне демонстрације и друге садржаје који на занимљив начин промовишу науку, наведено је у саопштењу.

На овогодишњем Фестивалу науке биће представљен 21 факултет Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, Институт за генетичке ресурсе Бањалука, Управа за полицијску обуку, те неколико бањалучких средњих школа.

Хемијски сат, биљке у епрувети, левитирајући графит, апотека из природе, живот у капи воде, мозгалице са кончићима, како биљка усваја воду, крећу ли се биљке, три де штампач, роботика, музеј живих фосила, чудесни живот коњске длаке, владају ли паразити свијетом, досањани сан једног језера, мој град из перспективе једне ласте, дух из боце, хемијски коктели, Теслин трансформатор, фонтана у чаши, илузије, бананин ДНК, како се прави сир, чаролија боја, дио су садржаја овогодишњег изложбеног дијела Фестивала науке.

На Природно-математичком факултету заинтересовани ће имати прилику да посјете планетаријум, акваријум и тераријум у терминима од 9.00 до 16.30 часова.

На Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету биће постављена изложба "Михајло Пупин" Савеза иноватора Републике Српске.

У оквиру фестивала биће одржане бројне дводневне радионице на факултетима Универзитета у Бањалууци у кампусу.

Факултет политичких наука организује двије радионице: "Савремено новинарство и алати умјетне интелигенције" и "Дипломата на један дан", док ће на Филолошком факултету бити организоване радионице калиграфије.

Филозофски факултет ће отворити врата школарцима са радионицама "Лијепо писање", школом археологије и психолошком радионицом "Шта сад мозак има с тим?".

Академија умјетности је припремила школу сликарства, а ученици ће имати прилику да посјете драмски те музички одсјек гдје ће се упознати са инструментима са којима одсјек располаже. Институт за генетичке ресурсе припремио је радионицу "Мали баштован" гдје ће школарци кроз игру и забаву моћи да се упознају са пољопривредом, истиче се у саопштењу.

Улаз на све садржаје фестивала је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана