Електрокрајина смањила дистрибутивне губитке

М. Ч.
Електрокрајина смањила дистрибутивне губитке

бањалука - Предузеће "Електрокрајина" Бањалука поправило је у првом полугодишту 2015. пословне и финансијске резултате у односу на исти период прошле године.

Дистрибутивни губици највећег електродистрибутивног предузећа у РС износили су 15,48 одсто, што је за 0,56 одсто мање у поређењу са истим лањским периодом, а за чак 5,8 процентних поена ниже у односу на полугодиште 2012. године.

Директор "Електрокрајине" Сека Кузмановић истиче да константно смањују дистрибутивне губитке кроз појачану контролу, измјештање мјерних мјеста, откривање неовлашћене потрошње, увођење даљинског очитавања потрошње струје и санацију и изградњу дистрибутивне мреже.

- Настављен је и тренд повећања нивоа наплате електричне енергије, који је износио 103,25 одсто. Поред наплате текуће потрошње, вршимо и наплату потраживања на основу склопљених репрограма - истакла је Кузмановићева.

За разлику од полугодишта прошле, "Електрокрајина" је на средини ове године позитивно пословала. Приходи су достигли 105,77 милиона и били су већи за 3,3 одсто на годишњем нивоу, док су расходи истовремено повећани за 2,8 одсто на 105,70 милиона, што значи да је нето добит износила око 70.000 КМ.

- У истом периоду прошле године забиљежен је финансијски губитак од 434.000 КМ. Он је првенствено био посљедица разорних поплава које су у мају 2014. нанијеле значајну штету дистрибутивној мрежи, постројењима и пословним објектима предузећа - истакао је извршни директор за економска питања "Електрокрајине" Родољуб Топић.

"Електрокрајина" је у првом полугодишту у санацију и изградњу дистрибутивне мреже, трафо-станица, набавку механизације и остале намјене инвестирала око 9,6 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана