Едукацијом особља против радикализације и екстремизма у затворима

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Против радикализације и насилног екстремизма у затворским установама треба се борити интензивном едукацијом запослених, односно њиховом константном обуком, закључено је на министарској конференцији о превенција радикализације и насилног екстремизма у затворским установама на подручју Југозападне Европе, одржаној на Јахорини.

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је да се мора радити и на координацији на политичком нивоу јер не треба изоставити чињеницу да много затвореника има више држављанстава и користи ту погодност да би преносили своје радикалне идеје из једне земље у другу, из једног затвора у други. "Морамо наћи начин како ћемо превентивно дјеловати.

Мислим да су овакве конференције најбољи начин како би се успјело у томе", изјавио је Грубеша новинарима. Он је истакао да у Министарству правде у Савјету министара постоји сектор који се бави тематиком радикализације и екстремизма. "Овај пројекат, који је почео средином прошле године, врло добро се имплементира у свим затворима у БиХ. Имамо особље оспособљено за тај посао и они у континуитету раде на рјешавању евентуалних проблема", навео је Грубеша. Он је напоменуо да је ову тродневну конференцију организовало Министарство правде, заједно са Савјетом Европе и ЕУ, те земљама Југоисточне Европе како би размијенили искуства и предочили рјешења које имају земље ЕУ, односно како да се земље у транзицији што квалитетније боре против ове пошасти и како људе који излазе из затвора што боље припремити за живот у заједници.

Замјеник министра правде Бугарске Марија Павлова рекла је да се њена земља против екстремизма бори првенствено кроз увођење и хармонизацију законодавног система са законима ЕУ. Она је навела да су усвојили мноштво стратегија, акционих планова за борбу против тероризма и екстремизма, у затворима развили методологију и обучили затворске службенике за индивидуални рад, а раде и на међународном плану гдје учествује у изради методологија за рано откривање и превенцију радикализације.

Државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права Црне Горе Борис Марић рекао је да његова земља нема озбиљних проблема када је ријеч о радикализацији и екстремизму, али је напоменуо да је имала одређене случајеве у вези са повратницима са страних ратишта из Украјине и Сирије. "Та лица су издржала затворске казне и имала су посебан третман у смислу програма који су прошла. То је значајно допринијело да имамо два случаја са позитивним исходом", истакао је Марић и додао да Црна Гора за сада нема опасних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана