Edukacijom osoblja protiv radikalizacije i ekstremizma u zatvorima

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u zatvorskim ustanovama treba se boriti intenzivnom edukacijom zaposlenih, odnosno njihovom konstantnom obukom, zaključeno je na ministarskoj konferenciji o prevencija radikalizacije i nasilnog ekstremizma u zatvorskim ustanovama na području Jugozapadne Evrope, održanoj na Jahorini.

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je da se mora raditi i na koordinaciji na političkom nivou jer ne treba izostaviti činjenicu da mnogo zatvorenika ima više državljanstava i koristi tu pogodnost da bi prenosili svoje radikalne ideje iz jedne zemlje u drugu, iz jednog zatvora u drugi. "Moramo naći način kako ćemo preventivno djelovati.

Mislim da su ovakve konferencije najbolji način kako bi se uspjelo u tome", izjavio je Grubeša novinarima. On je istakao da u Ministarstvu pravde u Savjetu ministara postoji sektor koji se bavi tematikom radikalizacije i ekstremizma. "Ovaj projekat, koji je počeo sredinom prošle godine, vrlo dobro se implementira u svim zatvorima u BiH. Imamo osoblje osposobljeno za taj posao i oni u kontinuitetu rade na rješavanju eventualnih problema", naveo je Grubeša. On je napomenuo da je ovu trodnevnu konferenciju organizovalo Ministarstvo pravde, zajedno sa Savjetom Evrope i EU, te zemljama Jugoistočne Evrope kako bi razmijenili iskustva i predočili rješenja koje imaju zemlje EU, odnosno kako da se zemlje u tranziciji što kvalitetnije bore protiv ove pošasti i kako ljude koji izlaze iz zatvora što bolje pripremiti za život u zajednici.

Zamjenik ministra pravde Bugarske Marija Pavlova rekla je da se njena zemlja protiv ekstremizma bori prvenstveno kroz uvođenje i harmonizaciju zakonodavnog sistema sa zakonima EU. Ona je navela da su usvojili mnoštvo strategija, akcionih planova za borbu protiv terorizma i ekstremizma, u zatvorima razvili metodologiju i obučili zatvorske službenike za individualni rad, a rade i na međunarodnom planu gdje učestvuje u izradi metodologija za rano otkrivanje i prevenciju radikalizacije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Boris Marić rekao je da njegova zemlja nema ozbiljnih problema kada je riječ o radikalizaciji i ekstremizmu, ali je napomenuo da je imala određene slučajeve u vezi sa povratnicima sa stranih ratišta iz Ukrajine i Sirije. "Ta lica su izdržala zatvorske kazne i imala su poseban tretman u smislu programa koji su prošla. To je značajno doprinijelo da imamo dva slučaja sa pozitivnim ishodom", istakao je Marić i dodao da Crna Gora za sada nema opasnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana