Двије трећине узорака хране у БиХ садржи ГМО

Агенције
Двије трећине узорака хране у БиХ садржи ГМО

Сарајево - Од стотињак узорака хране за људе и животиње у БиХ, који су испитивани на присуство генетски модификованих организама (ГМО), чак 67 је било позитивно, показале су лабораторијске анализе Института за инжењерство и биотехнологију Универзитета у Сарајеву.

Узорци су узети у трговинским центрима и фабрикама хране за животиње у 17 градова широм БиХ, од којих је 72 било увозног поријекла а 28 домаћег, наводи се у извјештају,  који је Агенција за безбједност хране БиХ припремила на основу  лабораторијске анализе Института, преноси Индикатор.ба.

Тестирани су месни производи са састојцима на бази соје, кукурузне пахуљице, мјешане житарице, пекарски производи који садрже кукуруз, међу којима су разне врсте кекса и грицкалица, као и храна за животиње на бази соје и кукуруза.

"Од укупно 45 анализираних узорака хране за људску употребу, 26 узорака је позитивно, односно утврђено је присуство ГМО, док је 19 узорака негативно. Од 48 анализираних узорака хране за животиње 41 је позитиван, док је седам негативно", наводи се у извјештају.

С друге стране, у Инспекторату РС, који је учествовао у цијелом процесу праћења присуства ГМО у храни, тврде како потрошачи немају разлога за страх, јер су додатне анализе показале како на тржишту нема производа позитивних на ГМО.

На основу процјењеног ризика, Републичка инспекција је припремила узорке кукурузне крупице и брашна, кукурузних пахуљица, кекса, грицкалица и смокија.

Узета су 23 узорка која су достављена на анализу референтној лабораторији Европске уније у Италији, која је након извршених анализа утврдила да су сви узорци били уредни, односно да није утврђено присуство генетичких модификација, поручују из Инспектората.

Исти извор подсјећа да је према важећој законској регулативи, у БиХ, увоз, употреба и производња ГМО производа забрањени, осим у посебним случајевима, уз претходну сагласност надлежног министарства и ригорозна ограничења.

ГМО је организам (осим људског) у којем је генетички материјал измјењен на начин који се не може постићи природним размножавањем или природном рекомбинацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана