Дуг према Фонду ПИО смањен за 13 милиона КМ

Милијана Латиновић
Дуг према Фонду ПИО смањен за 13 милиона КМ

Бањалука - Дуговања послодаваца у Републици Српској за пензијско и инвалидско осигурање у првом полугодишту ове године смањена су за 13,2 милиона марака у односу на исти период лани, а на листи највећих дужника и даље предњаче јавне здравствене установе.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС истичу за “Глас Српске” да су укупна дуговања послодаваца по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају јуна износила 465,49 милиона КМ.

- Од укупног износа дуга, на приватни сектор односи се 284,65 милиона марака, док јавна предузећа дугују преосталих 180,84 милиона КМ - наводе у Фонду ПИО.

Појашњавају да на износ дуга непосредно утиче нередовност уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање од стране послодаваца, а која је највише изражена у сектору здравства.

На листи највећих дужника Фонда ПИО налазе се Универзитетски клинички центар РС који дугује 36,1 милион КМ, Болница “Др Младен Стојановић” Приједор са 5,7 милиона КМ дуга, затим добојска Болница “Свети апостол Лука” са дугом од 14,8 милиона КМ и Болница “Свети врачеви” Бијељина која дугује 6,7 милиона марака. Осим тога, на листи дужника су и Болница у Источном Сарајеву са дугом тешким 13,6 милиона марака и предузеће “Сњисслион” из Требиња са 8,2 милиона КМ дуга.

- Сви наведени дужници имају потписан репрограм отплате дуговања, при чему текуће обавезе по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, углавном, редовно измирују - истакли су у Фонду ПИО.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже за “Глас Српске” да су дуговања здравствених установа за пензијско и инвалидско осигурање нагомилана у прошлости због енормно високих плата.

- Сва дуговања према добављачима, радницима и Фонду су поравната 2006. године. Међутим, први дугови су направљени у октобру 2012. године и послије су се повећавали. Здравствене установе немају довољно новца да све то измире и бојим се да то неће моћи и да ће запасти у још већу дубиозу, а положај здравствених радника је веома тежак - рекао је Гранулић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић сматра да су дуговања нереална, јер је велики износ дуга настао у претходном периоду, а од тада су неке фирме и угашене и то никада неће бити наплаћено.

- Радује ме то што реални сектор прилично уредно измирује своје обавезе према Фонду ПИО. То што је дуг пао за 13 милиона је добар показатељ. Подржавамо увођење финансијске дисциплине јер то сигурно одговара и држави и сваком поштеном послодавцу, јер нелојална конкуренција је проблем свима који раде по закону - рекао је Шкребић.

Додао је да је реформа здравства Српској пријеко потребна, али да многи процеси тапкају у мјесту јер још није формиран Савјет министара БиХ.

- Без измјене одређених закона на нивоу БиХ и ми смо у блокади и не можемо спроводити економске реформе - нагласио је Шкребић.

Предузећа у стечају

У Фонду ПИО кажу да се, од укупног износа дуга за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, 184,6 милиона марака односи на предузећа у стечају или ликвидацији, гдје је вјероватноћа наплате дуга мања.

- На репрограмиране обавезе односи се 109,8 милиона марака, гдје послодавци након закљученог репрограма, углавном, редовно измирују текуће обавезе, док им је отплата главног дуга одгођена, односно репрограмирана на одређени рок - појаснили су у Фонду ПИО.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана