Драгоцјене течности не мањка уз хуманисте

Јана Кезић
Драгоцјене течности не мањка уз хуманисте

БАЊАЛУКА - Пракса показује да се током већих празника, када буде мање људи у градовима, те у љетном периоду смањују и резерве крви, међутим у Заводу за трансфузијску медицину РС кажу да нема мјеста за панику, јер су тренутне залихе ове драгоцјене течности задовољавајуће.

Шеф службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС Веселка Ћејић потврдила је за “Глас Српске” да су залихе крви на задовољавајућем нивоу захваљујући многобројним акцијама добровољног давања које су одржане у претходном периоду.

- Међутим, треба напоменути да нам предстоји љетни период када су залихе крви традиционално смањене, тако да су добровољни даваоци увијек добродошли - рекла је Ћејићева.

Објаснила је да све трансфузиолошке службе широм свијета имају смањене залихе крви током љета и појединих зимских мјесеци, па је тако и код нас.

- Ово се дешава јер се љети одазива мањи број добровољних давалаца крви због годишњих одмора и љетних распуста, а с друге стране учесталије су саобраћајне несреће. Самим тим потреба за крвљу је повећана, а прикупља се мањи број јединица - казала је Ћејићева.

Како каже, залихе крви зависе од појединачних пацијената у болницама и њихових потреба па је тешко у датом тренутку дефинисати која крвна група је тренутно најпотребнија.

- Крвна група А Рх Д позитивна спада у најчешћу у нашој популацији па је уједно и најчешће захтијевана од стране клиничких љекара - рекла је Ћејићева.

Испричала је за “Глас” да свакодневне потребе болница за крвљу зависе од потреба појединачних пацијената.

- Уопштено говорећи, дневно се здравственим установама у Бањалуци изда отприлике 60 доза еритроцитних компоненти, поред којих се такође издају и остале компоненте крви, као што су плазма, тромбоцити и криопреципитат - истиче Ћејићева, додајући да све трансфузиолошке службе у сваком моменту морају да имају петодневне залихе крви.

Упућени су поручили да је важно континуирано подизати свијест друштва о потреби добровољног давања крви, јер је ова драгоцјена течност пацијентима потребна током цијеле године.

Сарадник добровољног давалаштва крви у Црвеном крсту РС Миљан Клачар рекао је за “Глас” да се у својим активностима константно залажу за промоцију добровољног, анонимног и неплаћеног даровања крви.

- Црвени крст РС од свог настанка ради на промоцији и анимирању добровољних давалаца крви. То је течност која нам је свима пријеко потребна и свакако је боље да крв чека пацијента, него пацијент крв - рекао је Клачар. Објаснио је да људи редовну дарују крв, али то увијек може боље и више, јер нажалост никада није довољно.

- Градске и општинске организације Црвеног крста у Српској су лани организовале 128 акција добровољних давања крви, на којима је прикупљено 5.644 доза ове драгоцјене течности, а у том правцу радимо и ове године - казао је Клачар.

Ко може дати крв?

Веселка Ћејић каже да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, мушког и женског пола, између 18 и 65 година.

- Мушкарци могу дати крв свака три, а жене свака четири мјесеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест - рекла је Ћејићева, додајући да давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана