Донаторско вече “С љубављу храбрим срцима”: Влада Србије донирала 250.000 евра

Глас Српске
Донаторско вече “С љубављу храбрим срцима”: Влада Србије донирала 250.000 евра

Бањалука - Донаторско вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” почело је у Банском двору у Бањалуци.

Донаторској вечери присуствују Жељка Цвијановић, предсједник РС, Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, Ана Брнабић, премијер Србије, Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, Антон Касиповић, министар правде РС,  Јасминка Вучковић, в.д. директора Фонда солидарности РС, Јасмин Комић, в.д. директор Републичког Завода за статистику РС, Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, Миленко аковић, градоначелник Приједора, Владо ајић, генерални директор УКЦ РС, Драган Чавић, предсједник НДП-а и бројни други званичници

Вечери присуствује и србијанска пјевачица Неда Украден, као и глумац Никола Пејаковић.

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ казао је да је најбитније да покажемо да смо људи И да смо одговорни у овом друштву.

“Основали смо Фонд Солидарности и родитељску кућу и вријеме је да с тим наставимо и помогнемо то онима којима је то најпотребније - дјеци”, истакао је Додик.

Присутнима се обратила и премијер Србије Ана Брнабић која је исказала задовољство што и ове године присуствује донаторској вечери.

 

“Ту смо да покажемо како наша блискост није и не сме бити само на речима”, рекла је Ана Брнабић, премијер Србије и подсјетила да је Влада Републике Србије донирала 250 хиљада евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

Предсједница РС Жељка Цвијановић се захвалила Брнабићевој на издашној донацији Владе Србије и свима осталима који су узели учешће у донаторској вечери и који су препознали потребу да се направи један велики искорак у нашем здравственом сектору.

“Наравно да новац није све, и наравно да бисмо до новца дошли на неки други начин, али суштина оваквих окупљања јесте да сви помогнемо. Ја хоћу да се посебно захвалим нашим грађанима који су окренули број 1411 и који су дали своју једну велику конвертибилну марку, зато што се већ годинама окупљамо око потребе онима око нас. Кад су у питању дјеца онда смо посебно осјетљиви”, рекла је Цвијановићева и истакла да је поносна “што смо показали да смо способни да покажемо хуманост”.

 

“Ова дјеца су дошла да играју и пјевају и покажу да су спремна да помогну својим вршњацима. Показали су колико су велика и широка њихова срца”, додала је Цвијановићева.

Након обраћања присутнима, предсједница РС Жељка Цвијановић и премијерка Србије Ана Брнабић отишле су да се јављају на телефоне које грађани позивају у склопу хуманитарне акције.

Глумац Дејан Луткић, који ће се вечерас јављати на хуманитарни бриј казао је да је хуманост једино што нам преостаје у овом времену.

“Молим Вас да ни након 7. Јануара не заборавите да будете хумани и да не заборавите зашто нам је Бог дао овај живот на земљи”, рекао је Луткић.

Миња Субота, аутор и водитељ дјечијих емисија истакао је да химанитарне акције треба да буду свјетионик доброте, те изразио наду да ће новац за лијечење дјеце бити прикупљен.

Бивши српски кошаркашки ас Дејан Бодирога рекао је да му је велико задовољство и част што учествује у донаторској вечери.

“Одушевио сам се. Мислим да РС и Србија имају много талената и требамо се трудити свима да помогнемо”, рекао је Бодирога и позвао грађане да позову хуманитарни број 1411 и тако узму учешће у овој акцији.

“За који тренутак ћу се и ја јављати на хуманитарни број. Ово је заиста сјајна акција и мислим да је понекад потребно и више оваквих ствари. Честитке свима који зову и помажу овој акцији”, додао је легендарни кошаркаш.

Славна српска глумица Слобода Мићаловић није крила задовољство што учествује у донаторској вечери. Она је истакла да сви познати треба да искористе своју популарност да пробуде свијест код људи.

“Ја сматрам да та популарност треба да служи хуманости, да се наш глас чује довољно далеко и у том смислу је треба искористити и потрудити се да будемо добри људи и пробудимо свијест код људи, а популарност као популарност је мање важна”, рекла је популарна глумица.

 

Она је позвала грађане да позову хуманитарни број 1411.

“Малопре сам разговарала, телефон не престаје да звони, што је заиста добро, али хајдемо још, јер један ваш мали позив значи много”, рекла је Слобода.

У оквиру акције од 6. децембра активан је и хуманитарни број 1411 путем којег грађани могу да донирају једну КМ за помоћ у набавци роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Овај хуманитарни број биће активан до Божића, 7. јануара 2019. године.

Подсјећања ради, прикупљена средства са донаторске вечери биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце с поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње између 150 и 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, те око 150 младих људи који су доживјели неку повреду мозга и кичмене мождине, кажу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

 

Прво донаторско вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2023. за дјецу с аутизмом, затим је 2014. године организовано за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, док је 2015. године то били за дјецу са ријетким генетским обољењима.

Донаторско вече 2016. године организовано је за Центар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, а прошле године је то било за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана