Домаћа паприка тешко стиже у тегле

Јана Кезић
Домаћа паприка тешко стиже у тегле

БИЈЕЉИНА, БАЊАЛУКА - Повртари у Семберији и другим крајевима Српске упркос суши задовољни су приносом и квалитетом паприка, али ће се оне ипак тешко наћи у зимници, јер прерађивачи због недостатка амбалаже купују “дозирано”, а пласман кочи и превелики увоз.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастало каже да је највећи проблем у повртарству управо увоз.

- У вријеме брања наше паприке, када је она најбоља и најквалитетнија, ми се суочавамо за великим приливом паприка из увоза. Он кочи пласман наше домаће паприке, коју не можемо продати, а она, када се не прода, изгуби на вриједности и квалитету - рекао је Мастало.

Произвођач роге паприке Душко Стојановић из Црњелова код Бијељине, који узгаја паприке на око 13.000 квадрата у пластеницима, каже да је принос задовољавајући.

- Наша цијена је остала иста као и прије три године. На плантажи оне иду од 1,20 до 1,60 КМ по килограму - рекао је Стојановић.

Каже да би цијена сада требало да буде три марке по килограму да би се исплатила улагања.

 - То је неизводљиво, јер нема ко ни по овим цијенама да купује. Једноставно, куповна моћ је ослабила. Људи све помало купују за зимницу, а појављују се већ и увозне паприке, што нам отежава пласман наше робе на тржишту - казао је Стојановић.

Повртар из села Доње Црњелово надомак Бијељине Дарко Зарић, који двије сорте паприка узгаја у 33 пластеника, а на отвореном на 3,5 дунума, рекао је за “Глас” да је упркос суши задовољан приносом и квалитетом пластеничке паприке, док она на њивама због високих температура има одређених оштећења.

- Пластеничку паприку производим за продају у маркетима и цијена је иста као и сваке године. На пијацама килограм паприке у просјеку кошта око марку, док оне за прераду иду до 0,70 КМ - рекао је Зарић.

Да квалитет није под знаком питања, потврђују и прерађивачи. Кажу да су ове године откупили онолике количине колико су имали амбалаже, јер се тешко набавља, што им отежава пословање.

- Са проблемима због недостатка амбалаже боре се у читавом свијету и на то, нажалост, не можемо да утичемо. Зато производимо у складу са припремљеном амбалажом и откупљујемо количине на основу тога - рекао је директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стево Филиповић. Каже да је све што је било у производном процесу ове године стигло од домаћих пољопривредних произвођача.

- Сваки дан неко од њих довози паприку, која је ове године изузетно доброг квалитета, а подигли смо и откупну цијену у односу на прошлу годину и сада је 0,80 КМ плус ПДВ - рекао је Филиповић.

Замјеник директора у фирми “Танасић” из Бијељине Немања Танасић каже да од домаћих произвођача откупљују жуте паприке.

- Црвених паприка код нас нема довољно на тржишту, па смо приморани на увоз и набављамо их из Србије - рекао је Танасић. Додао је да је откупна цијена виша него лани.

- Цијена наших финалних производа је отишла горе за 30 одсто, а до краја године неће бити нових поскупљења - казао је Танасић.

Трошкови

Повртари истичу да су трошкови улагања и репроматеријала за производњу паприке ове сезоне били и до три пута већи у односу на претходне године.

- Прије је цијена паприке покривала те трошкове, али је сада ситуација другачија - каже Душко Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана