Договорена сарадња са здравственим установама Санкт Петербурга

Срна
Договорена сарадња са здравственим установама Санкт Петербурга

Санкт Петербург - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да је са представницима Комитета за здравство Санкт Петербурга договорено да 23. септембра делегација овог града посјети Бањалуку и Српску, када би требало да буде сачињен план размјене кадрова и договор да се пацијенти из Српске лијече у Санкт Петербургу.

“Договорено је и да у наредном периоду буду именовани представници Министарства и Комитета за сталну сарадњу и размјену информација”, рекао је Богданић Срни.


Он је додао да је ова посјета планирана на дан када ће бити отворен Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске.

Богданић, који је заједно са директором УКЦ-а Владом Ђајићем у посјети Санкт Петербургу, рекао је да је разговарано и о могућности да лијекови, односно фармацеутски производи, медицинска опрема и средства из ове руске области дођу на тржиште Републике Српске.

“Посјетили смо и Онколошки институт и видјели његове могућности, те смо договорили на који начин ћемо у будућности сарађивати. Доставили смо документацију о двије дјевојчице, а једна од њих ће моћи да се у наредном периоду лијечи најсавременијом терапијом у Санкт Петербургу”, рекао је Богданић.

Он је навео да је ова посјета значајна и додао да је планиран и радни ручак са представницима фармацеутских компанија и произвођача медицинске опреме.

Ђајић је истакао да је посјета Комитету за здравље Санкт Петербурга и појединим здравственим установама била веома успјешна те да је то наставак сарадње коју је прије неколико мјесеци договорио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“Дочекани смо веома лијепо и обећано нам је да ће ставити све ресурсе које су у могућности да помогну нашим пацијентима и љекарима. Најбитније је да ће наши љекари овдје моћи да долазе на бесплатну едукацију и да уче од ових стручњака, у шта смо се и увјерили”, навео је Ђајић.

Према његовим ријечима, обећано је да ће и стручњаци из Санкт Петербурга долазити у Републику Српску да прегледају пацијенте и обављају операције, као и да едукују наше љекаре.

“Имаћемо и састанак са представницима фармацеутских компанија који имају одличне препарате, који су од 20 до 30 одсто јефтинији од препарата из Европе, што ће бити уштеда за наш здравствени систем”, навео је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана