Дјечак из Дјечијег дома Рада Врањешевић осуђен на улицу

Јасмина Перишић
Дјечак из Дјечијег дома Рада Врањешевић осуђен на улицу

Бањалука - Бивши штићеник бањалучког Дјечијег дома "Рада Врањешевић" М. Ц., који је прије мјесец постао пунољетан и тиме изгубио право на смјештај у тој установи, могао би да остане на улици, упркос томе што има умањене интелектуалне способности и поремећај у понашању.

На овај проблем указао је директор Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут, који је казао да штићеник већ два мјесеца борави на Клиници за психијатрију у Бањалуци, одакле сваки дан треба да буде отпуштен.

- Он није способан да се стара сам о себи. Тренутно је на психијатријској клиници због мањег проблема који је направио, а бринем се гдје ће након изласка. Општина Оштра Лука није хтјела да преузме одговорност за његову даљу судбину, иако је још као беба путем те општине смјештен у дом, а она је плаћала и његов боравак - рекао је Кајкут.

Додао је да М. Ц. има старијег брата и мајку, али да ни они нису у могућности да се брину о њему.

- Мајка је психички нестабилна и никада није била у стању да се брине о дјеци. Његов брат има 19 година, а до прије годину је и он боравио у дому. Брат М. Ц. живи са цимерима који су такође напустили дом, а посао смо му нашли у једној пекари. Брига о брату би га оптеретила, а нема ни гдје да га смјести - рекао је Кајкут.

Центар за социјални рад Оштра Лука, истакао је Кајкут, донио је рјешење о престанку права на смјештај за М. Ц. у дому.

- Ми смо га самоиницијативно задржали мјесец дуже да не би завршио на улици. И на Клиници за психијатрију чекају да буде нађено рјешење за његов даљи боравак. Потребан му је стални надзор, а тренутно нема ко да сноси трошкове за његово збрињавање. Сматрам да није коректно да општина Оштра Лука, која је од почетка преузела одговорност за њега, сада диже руке. То дијете не може на улицу, зато је неопходно што прије утврдити који је центар за социјални рад надлежан да преузме бригу о њему - казао је Кајкут и додао да је о случају обавијестио и ресорно министарство.

У општини Оштра Лука негирају одговорност за судбину М. Ц.

- Плашим се да нам се ставља на терет нешто за шта ни ја, ни моја локална заједница нисмо одговорни - поручио је начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

Он је додао да је обавезу о плаћању боравка М. Ц. у дому наслиједио од својих претходника.

- И та обавеза је неоснована, јер дјечак није из Оштре Луке. Треба провјерити гдје му је мјесто рођења и пребивалишта, јер по закону та општина треба да преузме одговорност за њега. Он је рођен у Приједору, а Оштра Лука је за њега 18 година плаћала смјештај у дому, иако то није морала. Уколико га у дому нису припремили за живот, зашто на нас треба да падне сав терет и одговорност - рекао је Станар и додао да општина нема новца ни за пуно теже социјалне случајеве од М. Ц.

С обзиром на то да у медицинским установама не могу давати податке о пацијентима, нисмо успјели сазнати колико ће М. Ц. још имати кров над главом.

- Истина је да некада хоспитализујемо дјецу док не буде обављена психијатријска процјена и нађен адекватан смјештај у договору са надлежним центром за социјални рад - рекли су у Клиници за психијатрију у Универзитетском клиничком центру РС.

Министарство шаље контролу

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да су упознати са проблемом у који је запао М. Ц. и да ће комисија утврдити ко је одговоран да преузме бригу о њему.

- Послаћемо комисију да обави ванредни стручни надзор у служби социјалне заштите општине Оштра Лука - истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана