Депресивно више од 60.000 грађана

Д. О.
Депресивно више од 60.000 грађана

Бањалука - Помоћник министра здравља РС Милан Латиновић рекао је јуче да у Српској више од 60.000 људи има одређене симптоме депресије, а посебно су осјетљиве категорије као што су ветерани рата, од којих је већина у депресији.

Латиновић је рекао да је Влада РС јуче разматрала Нацрт стратегије развоја менталног здравља у Српској до 2027. године, који је изузетно значајан јер представља континуитет владиних активности на стратешком планирању у области унапређења менталног здравља.

- Влада је усвајањем тог нацрта потврдила опредијељеност да реформише и унаприједи област менталног здравља у Српској, као једном од најважнијих сегмената када је ријеч о о укупном здрављу становништва - нагласио је Латиновић.

Истиче да је важно препознати значај менталног здравља.

- Остварење тог циља није једноставно, јер осим стручних способности здравственог система и здравствених радника, захтијева едукацију свих грађана, да би схватили значај своје улоге у остваривању менталног здравља - каже Латиновић.

Латиновић је навео да око 300 милиона људи у свијету болује од депресије, а процјене су да ће до 2030. године свака друга особа имати неки здравствено-ментални проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана