Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи: Све наде полажемо у вакцину

Милијана Латиновић
Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи: Све наде полажемо у вакцину

Пандемија неће проћи док се већина становника не прокужи или док не будемо вакцинисани. Надам се да ће вакцина против вируса корона бити доступна већ почетком идуће године, то би значило много и у психолошком смислу да издржимо јесен и зиму и да се постепено враћамо у нормалан живот.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић, нагласивши да је веома значајно што је Српска стала у ред за руску вакцину.

- Идемо из круга у круг, данима је епидемиолошка ситуација добра, па је онда неколико пута узастопно број заражених велики и тако укруг. Веома је важно да се што прије нађемо на списку за вакцину - нагласио је Бокоњић, који је специјалиста педијатар и специјалиста дјечије пулмологије.

ГЛАС: Грађани су помало скептични због евентуалних посљедица вакцинисања. Има ли разлога за страх?

БОКОЊИЋ: Тешко је било шта прецизно рећи јер су испитивања још у току. Вакцинација ће прво почети у земљама у којима је вакцина и произведена, али тек након што све провјере буду завршене. Та вакцина спада у групу вакцина које су направљене тако да се налазе на познатом носачу, који је већ испробан, тако да не би требало бити неких опасних нусефеката. Вакцина и када дође код нас проћи ће све потребне анализе и испитивања, тако да та врста страха код грађана није оправдана. Причало се да ће већ на јесен почети масовна вакцинација, али се све још одгађа управо због тих провјера. Цијели свијет врши притисак на произвођаче како би што прије започела вакцинација.

ГЛАС: Хоћете ли се Ви вакцинисати?

БОКОЊИЋ: Хоћу, наравно. Вакцинишем се и против сезонског грипа сваке године. Здравствени радници су веома изложени, стално смо у контакту са болесним пацијентима. Вакцине су најбоља тековина нашег друштва и цивилизације. Сваки лијек, па и вакцина може бити штетан, али када се докаже да је нешто штетно, онда то треба избацити из употребе. Посљедњих година је много прича о штетности вакцина које су неосноване.

ГЛАС: Почетак школске године у вријеме пандемије сматра се великим изазовом. Сматрате ли да се исправно поступило, с обзиром на то да већ има заражених ученика?

БОКОЊИЋ: Код дјеце је, на срећу, присутна углавном блажа клиничка слика. Живот не смије стати, а дјеца морају да се школују и да се социјализују. Колико год онлајн настава била добро организована, не може да надомјести тај сегмент. Видјећемо каква ће бити ситуација, али је исправно било вратити дјецу у клупе уз опрез свих.

ГЛАС: Институт за јавно здравство РС набавља 7.000 доза више против сезонског грипа. Колико је то значајно, с обзиром на то да су пред нама и сезона грипа и вирус корона?

БОКОЊИЋ: Веома је значајно и препоручујем свима да се вакцинишу против сезонског грипа. Претпоставља се да ће вируси на јесен бити јачи и да би могло доћи до спајања ова два вируса. Нисмо раније имали јесен са “ковидом 19”, тако да је све неизвјесно.

ГЛАС: Да ли је све спремно за студију серолошког истраживања?

БОКОЊИЋ: Све је спремно, дани су у питању. Чекамо да нам Свјетска здравствена организација достави антитијела која су у набавци. До краја мјесеца истраживање ће почети и радиће се на узорку од 3.000 испитаника.

 Медицина

ГЛАС: Каква је ситуација на факултету, да ли је све спремно за први студиј медицине на енглеском?

БОКОЊИЋ: Корона помало отежава ствари, успорава нас, али трудимо се да испоштујемо све планиране рокове. Вјерујем да ћемо стартовати средином октобра или почетком новембра како је планирано. За стране студенте настава ће бити онлајн до марта, а након тога надам се да се видимо у амфитеатрима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана