Данима нарушен квалитет ваздуха у Сарајеву, Тузли, Зеници...

Срна
Данима нарушен квалитет ваздуха у Сарајеву, Тузли, Зеници...

Сарајево - У Сарајеву, Тузли, Зеници, Лукавцу, Горажду и Јајцу већ данима је квалитет ваздуха нарушен и нездрав према измјереном параметру средње дневне вриједности прашине, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода.

У току јучерашњег дана квалитет ваздуха је озбиљно нарушен на скоро свим мјерним мјестима у Федерацији /ФБиХ/.Негативни ефекти на здравље са аспекта квалитета зрака се повећавају са продужавањем овакве ситуације која у неким градовима, посебно у Зеници, Лукавцу и Тузли траје скоро непрекидно већ мјесец и по дана.


И даље су на свим мјерним мјестима /Тузла, Лукавац, Зеница, Сарајево, Горажде и Јајце/ измјерне средње дневне вриједности прашине ПМ10 /честице промјера мањег од 10 микрометара, више од 50 микрограма по метру кубном, што чини законски прописану граничну вриједност за оцјену квалитета зрака.

Према доступним информацијама, и у Какњу је ситуација слична.

У Тузли и Зеници, а према доступним подацима и у Какњу, свакодневна су прекорачења граничних вриједности прописаних за сумпордиоксид што додатно појачава ефекте на здравље грађана у овим градовима, наводи Завод.

У Сарајеву, осим концентрација лебдећих честица ПМ10, нису забиљежена прекорачења других мјерених полутаната, али концентрације сумпордиоксида и азотних оксида постепено расту.

У саопштењу се наводи да ни данас, ни у сљедећа два дана не очекују значајне промјене опште метеоролошке слике која би могла да утиче на значајно побољшање квалитета зрака.

Обзиром на то да је зимски период, и прије доласка календарске зиме, може се очекивати овакво стање квалитета ваздуха као редовна појава.

Мјерна опрема која се користи за праћење квалитета ваздуха је врло осјетљива и у условима какви постоје у најзагађенијим срединама редовна је појава да долази до потешкоћа у раду ових уређаја.

У петак послијеподне дошло је до квара на анализатору сумпордиоксида у Зеници на станици ФХМЗ-а. Нажалост, ово био посљедњи исправан уређај за праћење овог параметра у граду и привремено неће бити података о стању концентрација сумпордиоксида у овом граду. Особље ФХМЗ-а ће изаћи на терен и покушати вратити анализатор у функцију у што је могуће краћем року.

За спровођење корака и мјера за спречавање прекомјерног загађења ваздуха надлежне су кантоналне и општинске институције, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана