Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, за Глас Српске: Ставићемо катанац на школе без ђака

Драгана Келеч
Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС, за Глас Српске: Ставићемо катанац на школе без ђака

Ако буде неопходно, ове године ћемо радити рационализацију школске мреже. За десетак дана добићемо укупан број уписаних првачића у РС, на основу чега ћемо размотрити све параметре, а школама без ђака пријети гашење.

Рекао је то у интервјуу за „Глас Српске" министар просвјете и културе Дане Малешевић.

- Већ нас је Основна школа "Иво Андрић" из Теслића обавијестила да њихово подручно одјељење Кузмани нема ниједног ученика, због чега су нам они сами предложили да то одјељење буде затворено - казао је Малешевић.

* ГЛАС: Да ли ове године уписано више или мање првачића?

МАЛЕШЕВИЋ: Школе нам још достављају податке. До пада броја ђака поново је дошло у мањим срединама, а више их је уписано у већим градовима, па очекујемо да укупан број буде као и лани. Ипак, неке сеоске школе и подручна одјељења могле би бити у проблемима због недовољног броја ученика.

* ГЛАС: Хоће ли бити рационализације школске мреже?

МАЛЕШЕВИЋ: Без обзира на то што је изборна година, ако буде неопходно радићемо рационализацију школске мреже. За десетак дана добићемо укупан број уписаних првачића у РС, на основу чега ћемо размотрити све параметре, а оним школама и подручним одјељењима који не буду имали довољно ђака пријети гашење. Већ нас је Основна школа "Иво Андрић" из Теслића обавијестила да њихово подручно одјељење Кузмани нема ниједног ученика, због чега су сами и предложили да буде затворено. Наравно, настојаћемо да њихови учитељи не остану без посла.

* ГЛАС: Универзитет у Бањалуци има проблема са исплатом хонорара сарадницима и наставницима. Да ли је и на који начин ријешен тај проблем?

МАЛЕШЕВИЋ: Јавни универзитети добијају новац из буџета РС, а имају и властите приходе. Поштујући аутономију Универзитета, очекујем да руководство води рачуна о пословању и рационално троши новац. Комисија коју чине представници министарстава просвјете и финансија, те универзитета, засједаће у четвртак и покушати наћи најбоље рјешење за тај проблем са исплатом хонорара.

* ГЛАС: Родитељи бошњачке дјеце у подручним школама у Липњу и Каменици код Зворника одбили су подићи књижице, јер у рубрици матерњег језика пише "језик бошњачког народа". Постоји ли неки механизам за трајно рјешење тих проблема?

МАЛЕШЕВИЋ: Тај проблем ћемо ријешити оног момента када политичари схвате да дјецу не треба користити у политичке сврхе. Они несметано комуницирају и играју се, без обзира на националност. Углавном, због избора је ова тензија појачана. Када ће тај проблем бити ријешен, не могу предвидјети. Министарство поштује Устав РС и законе којима је уређена област образовања и не умањује ниједном народу право на језик. Школе у педагошку документацију, уписују назив језика у складу са Уставом. Министарство није ни на који начин искључило несрпску дјецу из образовног система. Напротив, омогућена су једнака права на образовање свој дјеци у Српској.

Практична настава

* ГЛАС: Можемо ли очекивати неки модел за квалитетнију практична наставу у средњим школама и факултетима?

МАЛЕШЕВИЋ: Настојимо да иницирамо и подржимо сарадњу средњих школа и послодаваца, јер је важно да ученици по изласку из школе буду у потпуности оспособљени да раде оно за шта су се школовали.

За то су неопходне и одређене измјене наставних планова, али и спровођење практичне наставе. Практична настава је изузетно важна и на факултетима. Неопходно је усмјеравати универзитете да кроз развијање стручне праксе студената, обезбиједе производе и услуге намијењене тржишту, а тиме и додатни властити новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана