Да ли су послодавци у Српској повећали плате у складу са законом?

ATV
Да ли су послодавци у Српској повећали плате у складу са законом?

Нису сви послодавци у Републици Српској испоштовали одлуку Владе о повећању плата за 30 марака, то тврде у Савезу синдиката Српске.

Сасвим супротне, званичне информације имају у Инспекторату и Пореској управи. Синдикалци ипак кажу да је закон прекршен најчешће у области грађевинарства. Неки од радника повећање нису уопште добили, док су поједини добили само дјелимично, кажу у Синдикату. Послодавци су, кажу, и нашли модел како да то повећање избјегну.

“Није се примјенила зато што све плате 500 мрака, а при томе имају 2-3 издржавана члана породице ослобођен је од 7,5 марака од пореза на плату, у ствари добио је повећање од 10,5, осам марака, или уопште није добио”, истакла је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС. 

Евиденција Инспектората Српске, ипак каже другачије. За два мјесеца од како су плате повећан, није било пријава да послодавци повећање нису испоштовали. Обавили су кажу и преко 200 контрола гдје су бар на папиру измјене Закона испоштоване. Послодавци су били дужни да уговоре о раду измијене, што је кажу и учињено. Такође, увидом у платне листе инспекција је утрдила да је повећање приказано.

“Ми смо прије свега у протекла два мјесеца од када су ступили на снагу саме измјене, контролисали да ли су послодавци са радницима ускладили уговоре о раду који су имали до тада закључење јер су имали обавезу да их измијене у једном дијелу и наравно да ли се том приликом обрачуна придржавају закључених измјена”, истакла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС. 

За провјеру примјене Закона о порезу на доходак, задужена је Пореска управа Републике Српске. Неправилности ни они нису уочили. И по њиховој евиденцији послодавци у Српској су испоштовали своју законску обавезу. Самим тим, није било ни санкција, али ни жалби радника - поручују из Пореске управе. 

“Пошто су послодавци у РС извршили ту своју законску обавезу, није било потребе за санкцијама, тако да се може закључити да је пословна заједница у Републици Српској озбиљно и одговорно схватила своју обавезу у вези са измјенама уговора о раду у складу са измјенама пореског и радног законодавства”, саопштили су из Пореске управе.

Напомињу из Синдиката и да за посљедње повећање плата послодавци нису издвојили ни марку, па да је ред да то ураде и они. Из Уније удружења послодаваца Српске о свему овоме кажу да вјерују да ће у наредном периоду добити неке видове подстицаја, које би могли и да преусмјере у плате раднике. Што се тиче повећања плата, и према њиховој евиденцији највећи дио послодаваца је то и учинио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана